Hlavní obsah

Americký nálet v Afghánistánu zabil 39 žen a dětí, tvrdí vyšetřovatelé

– KÁBUL • Aktualizováno
BBC, rei, aš, Novinky, Telegraph

Nálet Američanů ve východním Afghánistánu zabil minulou neděli 47 civilistů, z nichž 39 byly ženy a děti. V pátek to oznámil šéf vládního týmu vyšetřovatelů.

Foto: Stephen Hird, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí opakovaně vyzval spojence, aby se vyvarovali zabíjení civilistů.

Článek

Místní lidé v provincii Nangarhár v průběhu týdne hovořili o nejméně dvacítce obětí. Američané měli zaútočit na svatební hostinu. Pentagon to popíral. Oznámil, že terčem útoku byli povstalci, kteří v minulosti atakovali základnu spojeneckých sil.

Incident vyšetřoval devítičlenný tým zřízení prezidentem Hamídem Karáím, jenž v minulosti opakovaně kritizoval zejména Spojené státy za to, že nerozlišují mezi rebely a civilními obyvateli.

V souvislosti s rostoucím násilím v zemi zemřelo podle NATO v Afghánistánu za prvních šest měsíců letošního roku přes 900 civilistů. Podle OSN narostl oproti loňsku počet civilních obětí o dvě třetiny. Červený kříž zase ve čtvrtek uvedl, že jen za poslední týden zemřelo nejméně 250 civilistů.

Britský vrtulník střílel i na vlastní vojáky

Na omyl při navádění však doplatili ve středu ráno 9. července i britští vojáci nasazení v provincii Hílmand. Devět britských výsadkářů bylo zraněno, když je zasáhla palba britského bitevního vrtulníku AH-64 Apache. Tři výsadkáři byli zraněni palbou třicetimilimetrového kanónu vážně, jeden z nich musel být přepraven na léčení do Velké Británie. Zranění šesti zbylých byla lehčí, armáda uvedla, že vojáci s ním mohou chodit.

Incident vyšetřuje armáda. Podle sdělení ministerstva obrany narazila hlídka poblíž základny Gibraltar na nepřátelské síly a požádala o vzdušnou podporu. Posádka vrtulníku Apache úspěšně zasáhla jedno nepřátelské stanoviště, pak vypálila i na druhé, o němž se domnívala, že se tam zdržují nepřátelské síly.

“Omyl se stal vinou rychle se měnící situace," zdůraznilo ministerstvo. "Vzhledem k zmatku ve válce a k toku, že boje probíhají nablízko, se takovéto tragédie stávají," uvedl jeden z parašutistů. "Naštěstí nikdo nebyl zabit,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám