Hlavní obsah

Bílý dům: Berlusconi je diletant

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TÓJAKO

Mezi prezidentem USA Georgem W. Bushem a italským premiérem Silviem Berlusconim panují tradičně přátelské vztahy, a to i na osobní úrovni. O to víc musel Berlusconi žasnout nad zněním vlastní biografie předložené v materiálech, které tiskový servis Bílého domu rozdal novinářům doprovázejícím Bushe na summit G8 v Japonsku.

Foto: Ciro De Luca/Agnfoto, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Předsedu italské vlády označuje za politického diletanta a Itálie za zemi, ve které vládne politická korupce. „Italský premiér je jeden z nejkontroverznějších lídrů v historii země, která proslula svou mírou vládní korupce a neřesti. Berlusconi byl považován za politického diletanta, kterému se podařilo získat důležitý post díky svému značnému vlivu v médiích,“ stojí v materiálech, ze kterých cituje italský list Corriere della Sera.

Text klade důraz na Berlusconiho touhu po bohatství. Jako dítě „vydělával peníze loutkovými představeními, za která si nechával platit vstupné“. Při studiu práv „prodával vysavače, pracoval jako zpěvák na výletních lodích a za poplatek psal úkoly dalším studentům“.

Bílý dům se za biografii vzápětí omluvil. Mluvčí Bílého domu Tony Fratto ji označil za neoficiální a přiznal, že je urážlivá nejen vůči Berlusconimu, ale také vůči italskému lidu. „Názory obsažené v biografii nepředstavují názory prezidenta Bushe, americké vlády ani Američanů. Itálii a premiérovi se omlouváme za tuto nešťastnou chybu. Prezident chová premiéra Berlusconiho a všechny Italy v největší úctě,“ dodal Fratto.

Reklama

Výběr článků

Načítám