Hlavní obsah

Na olympiádu pojede i Sarkozy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Úřad francouzského prezidenta definitivně potvrdil, že se Nicolas Sarkozy 8. srpna zúčastní zahajovacího ceremoniálu olympiády v Pekingu. Uvedl to poté, co se v rámci summitu zemí G8 Sarkozy v japonském Tójaku setkal s čínským protějškem Ťin-tchaoem. Svou účast před časem potvrdil i prezident USA George Bush.

Článek

O Sarkozyho neúčasti se spekulovalo vzhledem k jeho kritice Číny v souvislosti s březnovým zásahem proti demonstracím v okupovaném Tibetu. Francie v současnosti předsedá Evropské unii a Sarkozy bude na startovacím ceremoniálu her v Pekingu reprezentovat celý blok 27 členských zemí.

K neúčasti politiků na akci vyzývají organizace za lidská práva. Reportéři bez hranic se už nechali slyšet, že Sarkozyho přítomnost v Pekingu je pohrdáním závazky, jaké k Francouzům má.

Prezidentův úřad ale podtrhl potřebu podpořit „olympijské hodnoty míru, přátelství a bratrství“. Sarkozy se počátkem roku snažil tlačit na Čínu, aby obnovila jednání s exilovým tibetským vůdcem Dalajlámou a propustila politické vězně.

Sarkozy prý rozhodnutí účastnit se zahájení her konzultoval s představiteli EU. Účast na ceremoniálu potvrdil například i americký prezident Bush. Německá kancléřka Angela Merkelová či kanadský premiér Stephen Harper naopak budou chybět. Předseda britské vlády Gordon Brown se nezúčastní úvodní slavnosti, ale přijede na závěrečnou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám