Hlavní obsah

Žoldnéř tvrdí, že syn Thatcherové inicioval převrat v Rovníkové Guineji

Novinky, CNN, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MALABO

Bývalý britský voják, 56letý Simon Mann byl v pondělí odsouzen v Rovníkové Guineji na 34 let za neúspěšný pokus o převrat z roku 2004. Uvedl, že on nebyl hlavní postavou pokusu o puč. Tu podle něj organizovali syn bývalé britské premiéry Mark Thatcher a v Londýně žijící milionář Eli Calil.

Článek

Mann byl zadržen už v roce 2004 spolu s dalšími 64 lidmi v Zimbabwe, než byl vydán do Rovníkové Guineje. V Zimbabwe si odseděl čtyři roky za prodávání zbraní bez licence.

Odsouzen byl na 34 let, i když žalobci žádali jen 31 let. Jeho obhájce tvrdil, že Mann je pouhý pěšák v mezinárodní hře o moc v zemi bohaté na ropu.

:.Žoldnéř Simon Mann před soudem foto: Reuters/Daniel Flynn

Mann, který sloužil ve speciálních jednotkách SAS, uváděl, že hlavní organizátoři neúspěšného puče proti prezidentovi Teodoru Obiangovi Nguemovi byli syn Margaret Thatcherové Mark a Eli Calil. Thatcher byl v roce 2005 odsouzen k pokutě za neúmyslnou finanční podporu puči, popřel ale přímou účast stejně jako Calil. Thatcher se s Mannem dobře znali.

Dodavatel zbraní Nick Du Toit, kterého najal Mann, tvrdí, že cílem bylo dostat k moci v exilu žijícího Severa Mota. To tvrdili v předchozích procesech s žoldnéry i žalobci. Moto ale popírá, že by byl s pučem spojen.

Podle Manna mělo na převratu zájem Španělsko, Madrid to však popírá.

Rovníková Guinea je někdejší španělská kolonie. V zemi bohaté na ropu vládne od roku 1979 prezident Teodoro Obiang, který moc uzurpoval svržením svého strýce.
Jeho vláda je obviňována z rozsáhlých porušování lidských práv a násilného potlačování opozice. Země figuruje v první desítce na seznamu nejvíce zkorumpovaných států světa, sestaveného organizací Transparency International.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám