Hlavní obsah

Přestaňte plýtvat jídlem, vyzval Brity premiér

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britové musejí v rámci boje proti rostoucím životním nákladům přestat plýtvat jídlem. Z cesty na summit skupiny zemí G8 jim to vzkázal jejich premiér Gordon Brown. Podle vládní studie přijdou v Británii ročně vniveč čtyři milióny tun jídla, což rozpočet každé rodiny navíc zatěžuje o 420 liber (zhruba 13 000 korun).

Foto: Dominic Lipinski/Pool , Reuters

Britský premiér Gordon Brown

Článek

Cenový růst a problémy světové ekonomiky budou v pondělí zahájenému summitu sedmi nejvyspělejších zemí světa a Ruska dominovat. Brown řekl, že nadbytečné nákupy k růstu cen přispívají a vyzval Brity, aby jídla předem plánovali a potraviny řádně uskladňovali.

S manipulací potravin má problém celý svět. Studie Brownova kabinetu, která bude teprve zveřejněna, uvádí, že až 40 procent potravin vyprodukovaných v rozvojových zemích může být ztraceno před zkonzumováním kvůli nevhodnému zpracovávání, skladování a přepravě.

Britové podle desetiměsíčního výzkumu utratí za jídlo devět procent svých příjmů. Existuje ovšem rozdíl mezi výdaji chudých a majetných vrstev. Nejchudší vydají za stravu 15 procent příjmů, nejbohatší sedm. Ti první ale kupují víc základní potraviny jako mléko, vejce a chléb - tedy potraviny, jejichž ceny v posledních měsících rostly nejvíc.

Obecně však průměrná domácnost týdně vyhazuje jídlo v hodnotě 8 liber (asi 240 korun). Celkem přijdou v zemi vniveč 4,1 tuny jídla za rok, což každou rodinu stojí 420 liber.

Brown řekl, že by setkání zemí osmičky mělo být završeno dohodou o globálním plánu boje proti potravinové a cenové krizi. „Proto navrhuji učinit kroky jak ke zvýšení globálních dodávek potravin, tak ke snížení nadbytečné poptávky,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám