Cenový růst a problémy světové ekonomiky budou v pondělí zahájenému summitu sedmi nejvyspělejších zemí světa a Ruska dominovat. Brown řekl, že nadbytečné nákupy k růstu cen přispívají a vyzval Brity, aby jídla předem plánovali a potraviny řádně uskladňovali.

S manipulací potravin má problém celý svět. Studie Brownova kabinetu, která bude teprve zveřejněna, uvádí, že až 40 procent potravin vyprodukovaných v rozvojových zemích může být ztraceno před zkonzumováním kvůli nevhodnému zpracovávání, skladování a přepravě.

Britové podle desetiměsíčního výzkumu utratí za jídlo devět procent svých příjmů. Existuje ovšem rozdíl mezi výdaji chudých a majetných vrstev. Nejchudší vydají za stravu 15 procent příjmů, nejbohatší sedm. Ti první ale kupují víc základní potraviny jako mléko, vejce a chléb - tedy potraviny, jejichž ceny v posledních měsících rostly nejvíc.

Obecně však průměrná domácnost týdně vyhazuje jídlo v hodnotě 8 liber (asi 240 korun). Celkem přijdou v zemi vniveč 4,1 tuny jídla za rok, což každou rodinu stojí 420 liber.

Brown řekl, že by setkání zemí osmičky mělo být završeno dohodou o globálním plánu boje proti potravinové a cenové krizi. „Proto navrhuji učinit kroky jak ke zvýšení globálních dodávek potravin, tak ke snížení nadbytečné poptávky,“ řekl.

Potraviny, s kterými se v Británii nejvíc plýtvá
Brambory359 000 tun ročně
Krájený chléb328 000 tun ročně
Jablka190 000 tun ročně
Maso, ryby a s nimi kombinované pokrmy161 000 tun ročně
Pečivo světové produkce (tortilla atd.)102 000 tun ročně
Zelenina a s ní kombinované pokrmy96 000 tun ročně
Těstoviny a jídla s těstovinami87 000 tun ročně
Pečivo (bagety, rohlíky, špičky)86 000 tun ročně
Rýže a jídla s rýží85 000 tun ročně
Zdroj: BBC a Wrap, The food we waste