Hlavní obsah

G8: Mlha nad hotelem i nad summitem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TÓJAKO

Lídři skupiny G8, sedmi nejvyspělejších zemí světa – USA, Británie, Německa, Francie, Itálie, Kanady, Japonska a Ruska – si v pondělí poprvé potřásli rukama před „rodinným fotem“ na zahájení své vrcholné schůzky v Tójaku na severojaponském ostrově Hokkaidó. Obklopoval je výrazně jiný svět než před rokem.

Foto: Vivek Prakash, Reuters

Aktivisté z Oxfamu s maskami lídrů G8 strkají v Saporu kamaráda v kostýmu kukuřičného bochníku do ropného barelu.

Článek

Šok z dramaticky stoupajících cen surovin, především ropy, výrazné zdražení základních potravin, které je učinilo v řadě chudých zemích nedostupnými, a potíže mezinárodního společenství Afghánistánu – to jsou namátkou tři témata, která se loni v německém Heiligendammu neobjevila u jednacího stolu, protože jejich čas přišel až později.

„Lídři vědí, že po skončení se nemohou rozjet domů s prázdnýma rukama. I ti, kdo už tuší, že i politicky nejmocnější lidé tohoto světa nedokážou za tři dny rozetnout gordické uzle, očekávají víc než obecné fráze a stále se opakující přísliby,“ podotkl německý list Frankfurter Rundschau. Krajně nejistý zůstává především osud návrhu k jednomu ze stěžejních bodů agendy: závazku vyspělých států ke snížení emisí oxidu uhličitého do roku 2020 o 25 až 40 procent. Rozpory ohledně rozložení zátěže při snižování emisí uvnitř G8 i mezi G8 a expandujícími ekonomikami, jako je Čína a Indie, vzbuzují pochyby nad tím, zda se podaří dosáhnout dohody.

Lidé očekávají víc než obecné fráze a stále, se opakující přísliby (Německý list Frankfurter Rundschau)

Nepřekvapí tudíž, že i japonská média – zatím – referují spíš o bezpečnostních opatřeních kolem schůzky. „Poloha hotelu Windsor na 625 metrů vysoké hoře by se měla postarat o snadné zajištění bezpečnosti,“ citoval list Asahi šimbun nejmenovaného bezpečnostního experta.

Japonsko, jež hostí první vrcholnou schůzku od teroristických útoků na USA 11. září 2001 a chce se představit jako jedna z nejbezpečnějších zemí světa, neponechává nic náhodě,„Do akce pošleme na 21 tisíc policistů,“ potvrdil místní policejní šéf Kjótaka Takahaši s tím, že pět tisíc místních mužů a žen vyztuží 16 tisíc posil z jiných regionů. Hlídky se speciálně vycvičenými psy jistí okolí hotelu, potápěči hlídají blízké jezero Toja, v metru v Sapporu, hlavním městě prefektury, a na dálnicí do Tojaka policie rozmístila bezpečnostní kamery.

Odpůrci globalizace si pronajali v nedalekých stanových táborech Tojoura a Sobecu na dva tisíce míst. Nejen lidé, ale i příroda vystaví hostitele zkoušce. Mezi červencem a zářím sestupují místní medvědi hnědí při hledání potravy z hor. Loni volali na Hokkaidó policii k 660 případům poplachu kvůli huňáčům. Bezpečnostní personál v Tokaju už dostal sprej proti medvědům a zvonky na jejich odhánění.

Co bude na programu

* konkrétní kroky proti změně klimatu a hodnocení toho, jak pokročily země s plněním závazků z loňské vrcholné schůzky

* stoupající ceny surovin, především ropy, a jejich dopady na globální ekonomiku

* rozvoj Afriky – akční plán pro Afriku zahrnující prominutí finančních závazků nejvíce zadluženým zemím

* situace na světových finančních trzích

* světová potravinová krize – hledání konsenzu k opatřením, jež by zmírnila nejvyhrocenější situaci v nejchudších zemích

* íránský jaderný program jako možná hrozba

* zvýšení finanční a ekonomické pomoci Afghánistánu v době, kdy sílí útoky Tálibánu proti pozicím mezinárodních sil ISAF a provinčních rekonstrukčních týmů

* boj proti terorismu

 Zdroj: Financial Times

Navíc část hory, kde leží hotel, často zakrývá opar z blízkého moře a jezera. Mlha by mohla znemožnit přistávání a odlety vrtulníků. „Při dopravě po zemi se nebezpečí teroristického útoku násobí,“ varuje list Sankei.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám