Hlavní obsah

Bush přiletěl do Japonska na summit, lídrové G8 proberou globální problémy

TÓJAKO

V den svých 62. narozenin přiletěl v neděli americký prezident George Bush do japonského letoviska v Tójaku, kde v pondělí začne summit nejvyspělejších zemí světa a Ruska, tzv. skupiny G8. Šéfové států budou řešit sérii globálních problémů od politické krize v Zimbabwe nebo nedostatku potravin v třetím světě po růst cen paliv či klimatické změny.

Článek

Bush se hned po příletu setkal s japonským premiérem Jasuem Fukudou, jenž potvrdil, že se příští měsíc, stejně jako jeho protějšek, zúčastní zahajovacího olympijského ceremoniálu v Pekingu. Za absenci u zahajovacího aktu se omluvilo několik předních západních státníků včetně britského premiéra Gordona Browna nebo německé kancléřky Angely Merkelové. Úřad francouzského prezidenta avizoval, že Nicolas Sarkozy svůj původně odmítavý postoj k pozvání možná přehodnotí.

Bush zase v Tójaku mimo jiné slíbil podpořit Japonsko v jeho sporu se Severní Koreou o Japonce unesené v době studené války. KLDR v roce 2002 po letech zapírání přiznala, že v 70. a 80. letech unesla 13 Japonců, aby naučili perfektní japonštinu připravované severokorejské špiony. Poté jich režim pět propustil a o zbývajících osmi tvrdil, že již jsou mrtví. Japonská strana naproti tomu tvrdí, že uneseno bylo 17 Japonců.

Šéfové vlád osmičky řeší sérii krizí

Summit skupiny zemí G8 ( Británie, Kanady, Francie, Německa, Itálie, Japonska, USA a Ruska) začíná v japonském luxusním letovisku na březích jezera Tója na ostrově Hokkaidó v pondělí. Představitele států čekají rozhovory o současných globálních i místních problémech.

Na přetřes přijde potravinová, ropná krize i povolební situace v Zimbabwe, kde jako jediný kandidát znovu zvítězil Robert Mugabe, označovaný Západem za diktátora. Hovořit se má i o ochraně životního prostředí, rozvojové pomoci Africe a světové ekonomice.

"Ve věci ochrany klimatu budu konstruktivní," prohlásil Bush. "Ten problém ale nevyřešíme, pokud se dvě rostoucí asijské mocnosti nepřipojí k dlouhodobé dohodě (o snižování emisí skleníkových plynů),", dodal americký prezident. Reagoval tak na skutečnost, že Čína a Indie v množství škodlivých emisí prakticky dohánějí USA, ačkoli jejich HDP se americkému nemůže rovnat.

Občanské iniciativy chtějí, aby se politici věnovali i odzbrojení. Již v sobotu demonstrovalo na 5 000 lidí v Sapporu proti chudobě a válkám ve světě. Policie čtyři účastníky demonstrace zadržela. Další demonstrace se očekávají. V Tójaku a okolí působí na 20 000 policistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám