Hlavní obsah

Na osvobození Betancourtové se prý podíleli Izraelci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Na přípravách osvobození političky Ingrid Betancourtové z rukou povstaleckých Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) se podílela také dvojice izraelských poradců. Oznámila to v pátek agentura AFP s odvoláním na rozhlasovou stanici izraelské armády.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Osvobozená francouzsko-kolumbijská politička Ingrid Betancourtová v objetí s ministrem zahraničí Francie Bernardem Kouchnerem

Článek

Stanice neuvedla žádné podrobnosti o jejich úloze, omezila se jen na připomenutí, že sama Betancourtová po svém osvobození přirovnala operaci kolumbijských sil k podobným akcím izraelské armády.

Mluvčí izraelského ministerstva obrany Šlomo Dror tyto informace nekomentoval. "Ministerstvo nemůže poskytovat žádné informace o akcích izraelských vojenských poradců," řekl AFP.

Připustil však, že se souhlasem ministerstva "v Kolumbii operují soukromé izraelské společnosti v oblasti bezpečnosti". Podrobnosti jejich operací však prý zůstávají ministerstvu neznámé.

Šéf izraelské poradenské firmy zapojení do akce potvrdil

Naopak generál v záloze Israel Ziv, který v Kolumbii vede poradenskou společnost pro zvláštní kolumbijské síly, potvrdil, že se na úspěchu operace podíleli. "Poskytli jsme zvláštním silám sofistikované prostředky pro boj" proti povstalcům, řekl pro dnešní vydání deníku Jediot Achronot.

Podle tohoto bývalé šéfa operací izraelské armády je jeho společnost "hluboce zapojena" do pomoci kolumbijským zvláštním silám.

Tyto jednotky jsou vybaveny nejmodernějším zařízením, k němuž patří izraelské samopaly Tavor s holografickým viděním, pušky M-4 či americké bojové vrtulníky Blackhawk. K jejich poradcům patří více než tisícovka amerických zelených baretů, izraelští instruktoři i příslušníci britských jednotek SAS.

Někdejší kandidátku na kolumbijskou prezidentku Ingrid Betancourtovou, tři americké zajatce a dalších 11 kolumbijských vojáků a policistů osvobodilo ve středu komando kolumbijské armády při dokonale připravené a provedené akci bez jediného výstřelu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám