Hlavní obsah

Po 60 letech bylo obnoveno přímé letecké spojení Tchajwanu a Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TAJPEJ/PEKING

Na letišti v tchajwanském hlavním městě Tajpeji přistálo po šedesáti letech první přímé linkové letadlo z Číny. Doposud přímé spojení mezi oběma zeměmi neexistovalo. Mezi osmi tchajwanskými letišti a pěti čínskými městy včetně Pekingu se bude létat od pátku do pondělí.

Článek

Prvním čínským letadlem, které přistálo na Tchajwanu, byl stroj společnosti China Southern Airlines letící z města Kuang-čou na jihu Číny. Na jeho palubě bylo 250 osob včetně stovky obyvatel Čínské lidové republiky. Strojem letěl i předseda aerolinek. Po dosednutí pasažéry uvítal tradiční lví tanec a stříkající voda.

Zatím dorazilo na Tchajwan 600 Číňanů, kteří v zemi stráví víkend. Všichni vystoupili na červený koberec a čekala je recepce.

V půlce června uzavřená dohoda zavádí nejen přímé letecké spojení, ale také zjednodušuje celní a vízové procedury pro osoby i pro zboží. "Otevření Tchajwanu čínským turistům je důležitou součástí politiky současné vlády," uvedl ve čtvrtek ve svém prohlášení tchajwanský premiér Liou Čchao-šuan.

:. Odbavování Číňanů odlétajících na Tchajwan z Šanghaje.foto: ČTK/AP

Doposud mohli Číňané na Tchajwan a obyvatelé Tchajwanu do ČLR cestovat jen přes třetí země, létalo se s mezipřistáním v Hongkongu nebo v Macau. Čína považuje Tchajwan stále za svou součást, ve kterém je pouze jiný politický systém. Komunisté po Maovým vedením dobyli během občanské války v roce 1949 celou Čínu s výjimkou Tchajwanu (Formosy), kam se uchýlil poražený Čankajšek.

Většina tchajwanských Číňanů nesouhlasí s čínskou představou jedné země se dvěma systémy, uplatněné už v případě Hongkongu.

Reklama

Výběr článků

Načítám