Hlavní obsah

Na americké ambasádě v Zimbabwe se ukryly desítky lidí

Novinky, CNN, BBC, rei
HARARE

Na americké velvyslanectví v hlavním městě Zimbabwe Harare se uchýlilo na 220 lidí prchajících před násilnostmi po volbě prezidenta. Tu v druhém kole o víkendu vyhrála dosavadní hlava státu Robert Mugabe, neboť byl jediným kandidátem.

Článek

Podle mluvčího ambasády Marka Weinberga se jedná především o příznivce opozičního Hnutí za demokratickou změnu. Někteří lidé uvedli, že jim provládní síly zničily domovy. Někteří se na amabsádu uchýlili i s dětmi. Mugabeho vláda nařčení odmítá.

Opozice si stěžovala na útoky ze strany režimu už před volbami. Násilnosti si podle ní vyžádaly nejméně sedm desítek mrtvých a mnoho zmrzačených a zraněných. . Tisíce lidí prchly za hranice, zejména do JAR, kde se ze strachu před sociálními potížemi kvůli jejich přítomnosti bouřili místní obyvatelé. Opoziční předák Morgan Tsvangirai nakonec stáhl kandidaturu, ačkoliv v prvním kole voleb v březnu získal nejvíc hlasů

Robert Mugabe, jehož Západ označuje za diktátora, se ocitl ve středu kritiky světového společenství. Africká unie doporučila v zemi ustanovit vládu národní jednoty. To ale opozice, která v březnu získala většinu v parlamentu, ve středu odmítla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám