Hlavní obsah

Zimbabwská opozice odmítla jednat s Mugabem o vládě národní jednoty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HARARE

Zimbabwský opoziční předák Morgan Tsvangirai odmítl ve středu jednat s prezidentem Robertem Mugabem o ustavení vlády národní jednoty, jak to doporučilo v úterý zasedání hlav států Africké unie. Podle něj nejsou nastoleny podmínky pro takovéto jednání.

Foto: Reuters

Předák zimbabwské opozice Morgan Tsvangirai

Článek

Tsvangiraiův mluvčí původně doporučení Africké unie, aby opozice zahájila s vládou dialog, uvítal. Jeho Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) oznámilo, že je ochotno vyjednávat s prezidentem Robertem Mugabem, pokud výsledkem budou nové volby.

"Vždy jsem říkali, že si přejeme přechodné řešení, při němž budou vytvořeny podmínky pro svobodné a spravedlivé volby," řekl mluvčí MDC Nelson Chamisa.

Zimbabwský ministr informací Sikhanyiso Ndlovu ve středu řekl, že vláda je připravena jednat a dosáhnout národní jednoty: "Jsme připraveni jednat s kýmkoli, nejen s Tsvangiraiem."

Tlak Africké unie a EU odmítl ve středu jihoafrický prezident Thabo Mbeki. Podle něj nemají Evropská ani Africká unie právo klást podmínky pro řešení krize v Zimbabwe.

Mbeki řekl, že nikdo zvenčí nemá právo Zimbabwe vnucovat řešení. V jihoafrické televizi kritizoval Evropskou unii za to, že je ochotna uznat pouze vládu vedenou Tsvangiraiem. I on chce ale přimět MDC k jednání s Mugabeho Africkým národním svazem Zimbabwe - Vlasteneckou frontou (ZANU-PF) o rozdělení moci.

Krize v Zimbabwe trvá od březnových parlamentních a prezidentských voleb. Vyostřila se po 27. červnu, kdy se konalo druhé kolo volby hlavy státu a jako jediný kandidát v něm zvítězil Mugabe. Tsvangirai z obav před rostoucím násilím z voleb odstoupil a ukrýval se na nizozemském velvyslanectví v Harare. V minulosti přežil několik atentátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám