Hlavní obsah

VIDEO: Výjimečný stav v Mongolsku, dav vypálil sídlo komunistů

ČTK, BBC, aš, Novinky, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ULANBÁTAR
Aktualizováno

Mongolský prezident vyhlásil výjimečný stav. Části hlavního města Ulánbátaru jsou uzavřeny. Zemi zachvátilo po volbách násilí, bylo vypáleno sídlo strany a vyrabovány kanceláře vlády. Při násilnostech podle středečních zpráv zahynulo nejméně pět lidí a 300 osob bylo zraněno. Zatčeno bylo 700 lidí. Opozice tvrdí, že nedělní volby, v nichž zvítězili komunisté, byly zmanipulovány.

Foto: Zeev Rozen, Reuters

Hořící budova stranického sekretariátu Mongolské lidové revoluční strany

Článek

Ministr vnitra Cendín Mönchorgil oznámil ve středu ráno, že při nepokojích zemřelo nejméně pět lidí a zraněno bylo 300 osob. Mezi zraněnými jsou jak demonstranti, kteří zaútočili na sídla strany a vlády, tak zasahující policisté, kteří proti nim použili slzný plyn, gumové projektily a vodní děla. Zraněn byl také jeden Japonec. Zadrženo bylo sedm set lidí.

:. Hořící budova stranického sekretariátu Mongolské lidové revoluční strany foto: ČTK/AP

"Policie použije nutnou sílu k potlačení zločinců, kteří rabují soukromý i vládní majetek,“ uvedl Mönchorgil. Některé oblasti metropole jsou uzavřené, ale obchody jsou otevřené.

Prezident Nambarín Enchbajar v úterý vyhlásil čtyřdenní výjimečný stav, což znamená zákaz shromažďování. Platí také noční zákaz vycházení.

:. Hořící vládní budova v Ulanbátarufoto: Reuters/Zeev Rozen

Mongolové vtrhli do ulic v úterý po vyhlášení předběžných výsledků nedělních parlamentních voleb, podle nichž neméně 45 křesel v 76 členném Velkém churalu získal vládnoucí komunistická Mongolská lidová revoluční strana.

:. Mongolští policisté zastavili dav demonstrantů.foto: ČTK/AP

Podle vládních zdrojů opoziční demokraté získali maximálně 21 křesel, po jednom poslanci by měly mít tři další politické formace a o osmi mandátech ještě není rozhodnuto.

:. Policisté míjejí vypálená auta v Ulanbátaru.foto: ČTK/AP

Komunisté posilují na úkor demokratů

V předchozích volbách v roce 2004 přitom demokraté získali téměř stejný počet hlasů jako komunisté a předtím osm let zemi vládli. Tvrdí, že letošní výsledky jsou zfalšovány, avšak i mezinárodní pozorovatelé zastávají názor, že volby byly spravedlivé.

:. Do ulic Ulanbátaru vyjeli vojáci a policistéfoto: ČTK/AP

Komunisté z Mongolské lidové revoluční strany vládli zemi bez přestávky od roku 1921 až do roku 1996. Pak byli dvakrát poraženi demokraty. Před čtyřmi lety museli demokraté vytvořit s komunisty koalici, protože volby skončily patem. Koalice se rozpadla o dva roky později. Obě strany se nemohly shodnout, jak přistupovat k nově nalezeným zdrojům mědi, zlata a uhlí. Komunisté odmítají vstup zahraničních firem.

:. Vypálená auta v Ulánbátarufoto: ČTK/AP

Oficiální volební výsledky budou možná známy ve středu, ale podle zákona má volební komise na jejich vyhlášení čas až do 10. července.

:. Policisté před vládní budovou v Ulanbátarufoto: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám