Hlavní obsah

Síť al-Kajda přežila kvůli sporům v Bushově týmu

Právo, roš

Účinnost amerického tažení proti síti al-Kajda zahájeného roku 2001 ochromovaly rozpory uvnitř Bushovy administrativy a mezi složkami CIA. List New Times v pondělí uvedl, že právě kvůli nim se teroristé dokázali přesunout základny do Pákistánu, kde mají základny, z nichž mohou dál ohrožovat svět včetně USA.

Článek

„Je stále zřejmější, že Bushova administrativa odejde z úřadu, zatímco al-Kajdá úspěšně přemístila svou základnu z Afghánistánu do kmenových území Pákistánu, kde znovu vytvořilo mnoho ze své schopnosti útočit z oblasti a vysílat poselství radikálům po celém světě,“ napsal deník NYT.

Zdrojem neshod v rámci operace Dělová koule bylo, zda a jak vyslat speciální komanda k pronásledování al-Kajda na pákistánské území. První pokusy v roce 2002 se setkaly s odporem Islámábádu. Pákistánská armáda nebezpečí alKajdá zlehčovala.

„Hoši s hračkami“

Prezidenta Mušarafa zaneprázdnily jeho vlastní problémy a dokonce uzavřel pakt o neútočení s kmeny v pohraničí, zatímco muži z al-Kajda přicházející z Afghánistánu pomalu navazovali kontakt s kmenovými vůdci na severozápadě Pákistánu a najímali si pozemky za cenu třikrát vyšší, než je v kraji zvykem.

Je to příběh o tom, jak se USA přizpůsobovaly Mušarafovi a také, jak se pozornost Bílého domu v roce 2002 zaměřila k přípravě války v Iráku, uvedl NYT.

Společnou řeč nemohly najít štáby CIA v Kábulu a Islámábádu a také důstojníci v terénu a protiteroristické ústředí v USA. To podle NYT dávalo přednost útokům bezpilotními letadly Predator, čímž si od agentů vysloužilo přezdívku „boys with toys – hoši s hračkami“.

A když lidé CIA z Islámábádu žádali o bezpilotní letouny schopné nejen pozorovat, ale i ničit cíle raketami, dostávalo se jim mnohdy odpovědi, že žádné k dispozici nejsou, neboť byly odeslány do Iráku.

Komanda stále čekají zelenou

Loni byl schválen tajný plán, který měl překonat rozpory a umožnit vojenským komandům zasáhnout al-Kajdá přímo v pákistánských horách. Po půl roce však Pentagon stále čeká na zelenou, upozornil NYT.

Tak jako před útokem na USA 11. září 2001 má nyní al-Kajda výcvikové tábory. Jsou menší než v Afghánistánu, avšak podle odhadů jsou v nich přibližně dva tisíce mužů, zatímco před několika lety jich bylo jen pár stovek.

Článek NYT je těžkou kritikou prezidenta, který vyhlásil válku teroristům prioritou své politiky a jenž se snaží utlumit kritiku, že invazí do Iráku pustil žilou americkým vojenským kapacitám, které chybějí v Afghánistánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám