Hlavní obsah

Představitel Rudých Khmerů: Nemůžu být dvakrát souzen za jednu genocidu

Novinky, BBC, aš,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PHNOMPENH

Vysoký představitel brutálního kambodžského režimu Rudých Khmerů, bývalý ministr zahraničí Ieng Sari, je u soudu. Odvolává se proti svému zadržení kvůli genocidě, při níž za vlády Rudých Khmerů v zemi zemřelo 1,7 miliónu lidí. Před dvanácti lety dostal královskou milost na všechny své činy za to, že se dohodl s vládou. Loni v listopadu ale byl zadržen a obviněn.

Článek

Švagr vůdce Rudých Khmerů Pol Pota Ieng Sari je na pětičlenném seznamu žijících nejvyšších představitelů režimu, kteří by měli stanout před Mezinárodním trestním tribunálem pro Kambodžu i se svou ženou, ministryní sociálních věcí Ieng Titrith.

Tento tribunál dosud obvinil dvě osoby: Kang Kek Ieua, známého pod přezdívkou Duch, který řídil věznici S-21 v Phnompenhu, a Nuon Cheaha, nejvyššího žijícího představitele Rudých Khmerů. Oba jsou obviněni ze zločinů proti lidskosti.

Obhájci Ienga Sariho namítají, že bývalý ministr zahraničí Polpotova režimu souzen být nemůže, protože by byl souzen dvakrát za stejný čin.

Poté, co Vietnamci svrhli v roce 1979 kambodžský režim, který násilím budoval zemědělský komunismus, byl Ieng Sari odsouzen v nepřítomnosti za genocidu. Trest mu ale byl prominut na základě královské milosti před dvanácti lety.

Rudí Khmerové v Kambodži

  • Kambodži vládli od roku 1975 do roku 1979
  • ovlivnění čínským maoismem se v zemi snažili vybudovat agrární komunistickou společnost
  • snažili se zemi očistit od západních vlivů, zakázali školy i náboženství a zrušili peníze
  • jejich vládu v roce 1979 svrhla vietnamská invaze, jejich oddíly pokračovaly v partyzánském boji až do 2. poloviny 90. let
  • Jejich vůdce Pol Pot zemřel v roce 1998
  • během jejich krutovlády v letech 1975-1979 zemřelo 1,7 miliónu lidí

Zdroj ČTK

Ieng Sari je i ve svých 82 letech stále považován za vlivného a významného politika. Do země se po pádu krutého režimu vrátila řada vzdělaných kambodžských emigrantů právě na základě jeho výzvy. Kambodžané, kteří přežili v táborech řádení polpotovců, si naopak jeho potrestání žádají.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám