Hlavní obsah

VIDEO: Číňané vypálili sekretariát komunistů

Novinky, BBC, AFP
PEKING

V čínské provincii Kuej-čou propukly v sobotu nepokoje. Obyvatelé města Wen-kan dokonce zapalovali úřady, policejní stanice a auta. Jednou ze zapálených budov bylo místní sídlo komunistické strany. Důvodem nepokojů byla smrt mladé dívky. Její rodina viní syna vysoce postaveného úředníka, že ji znásilnil a zabil. Policie ovšem oznámila, že 15letá dívka spáchala sebevraždu.

Foto: Profimedia.cz

Podle obyvatel města se úřady snaží zakrýt vraždu mladé dívky.

Článek

„Asi deset tisíc lidí se hnalo na místo a zcela vypálili budovu oblastního stranického sekretariátu. Vypálili i další kanceláře oblastní vlády,“ uvedli představitelé města. “Také zapálili dvacet aut v včetně policejních vozidel,“ dodali.

Policie zatkla v nepokojích přibližně 300 lidí. Do města byly povolány posily. Na pořádek nyní dohlíží na 2000 policistů, píše agentura DPA.

Nepokoje propukly ve městě Wen-kan v provincii Kuej-čou poté, co v sobotu zemřel v nemocnici strýc dívky. Snažil se dosáhnout spravedlnosti, ale byl brutálně zbit neznámými pachateli.

Dívka byla nalezena mrtvá počátkem června v řece. Policisté oznámili, že spáchala sebevraždu, ale rodina pozůstalé tvrdí, že ji syn místního úředníky znásilnil a zabil. Podle agentury Nová Čína se situace uklidnila až v neděli ráno, když se dav rozešel.

Riceová kritizovala Čínu kvůli lidským právům

Protesty propukly v době, kdy se v Číně připravují na letní olympiádu a vláda se snaží všemi prostředky dosáhnout v zemi klidu, aby obraz úspěšné země nebyl nijak narušen.

Čína je přitom pod mezinárodním tlakem. V pondělí americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová kritizovala Peking, že nedbá na dodržování lidských práv, i když ocenila, že se čínští představitelé opět sejdou s vyslanci dalajlámy.

Riceová při svých víkendových jednáních s čínským prezidentem a premiérem především upozorňovala na to, že několik čínských disidentů bylo zadrženo kvůli publikování politických názorů na internetu, i když je nejmenovala. Čína navzdory slibům před olympiádou přitvrdila ve svém postupu proti kritikům režimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám