Hlavní obsah

Volbu Mugabeho vyhrál Mugabe, potvrdila zimbabwská volební komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HARARE

Dosavadní prezident Zimbabwe Robert Mugabe zvítězil v pátečním druhém kole prezidentských voleb, v nichž byl jediným kandidátem. Oznámila to v neděli volební komise, kontrolovaná Mugabeho režimem, s odvoláním na téměř úplné výsledky voleb. Zmanipulované hlasování mezinárodní společenství ostře kritizovalo.

Článek

Mugabe byl v pátečním druhém kole jediný kandidát. Západ proto druhé kolo voleb označil za frašku. Tsvangirai, který 29. března zvítězil v prvním kole, před týdnem z druhého kola odstoupil kvůli pronásledováni a zastrašováni představitelů opozice a jejích stoupenců.

Páteční druhé kolo hlasování již v sobotu kritizovaly jako nelegitimní Evropská unie i Spojené státy. Mise pozorovatelů z Celoafrického parlamentu prohlásila, že volby nebyly svobodné ani demokratické, a vyslovila se pro jejich opakování. Celoafrický parlament je součástí struktury Africké unie (AU) a jeho cílem je posilovat společný přístup k řešení problémů a k rozvoji kontinentu sužovaného konflikty.

Organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) dnes vyzvala summit AU, aby proti Mugabeho režimu přijal sankce a označila ho za nelegitimní. "AU může pomoci skoncovat s násilím v Zimbabwe, když podnikne co nejtvrdší akci proti Mugabemu a jeho vládě," píše se v prohlášení HRW.

Reklama

Související témata:

Související články

Africké země nechtějí kárat Mugabeho

Představitelé tří zemí z jihu Afriky se pokoušejí najít řešení krize v Zimbabwe. Tamní opoziční předák Morgan Tsavagirai uvedl, že se bude řídit návrhy krizové...

V Zimbabwe nutili voliče hlasovat pro Mugabeho

Páteční zimbabwské prezidentské volby proběhly v klidu. V řadě míst však byli voliči nuceni hlasovat pro současného prezidenta Roberta Mugabeho, který zůstal...

Výběr článků

Načítám