Hlavní obsah

V Zimbabwe sčítají hlasy pro Mugabeho v předem vyhraných volbách

HARARE

Po kontroverzním druhém kole prezidentských voleb, kterého se v Zimbabwe kvůli násilnostem ze strany vlády Roberta Mugabeho nezúčastnil jeden ze dvou kandidátů, opoziční předák Morgan Tsvangirai, začalo v noci na sobotu sčítání hlasů. Jeho předem odhadnutelný výsledek, který bude znám o víkendu, už kritizovali někteří politici. Rada bezpečnosti OSN pouze konstatovala, že nebyly splněny podmínky pro svobodné hlasování.

Foto: Philimon Bulawayo , Reuters

Hlasovací lístek obsahující možnost zaškrtnou kandidáta opozice Morgana Tsvangiraie, který ale ze sporného volebního klání odstoupil.

Článek

Zimbabwská opozice obvinila Jihoafrickou republiku, že v radě zabránila tomu, aby byly výsledky voleb prohlášeny za nelegitimní. Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová uvedla, že USA budou příští týden pracovat na nové rezoluci OSN.

Volby s jediným kandidátem, dosavadním zimbabwským prezidentem Mugabem, předem kritizovali představitelé afrických zemí i mezinárodního společenství. Mugabe ale jejich hlasy, aby za neúčasti svého jediného rivala Tsvangiraie druhé kolo hlasování odložil, nevyslyšel.

RB OSN "hluboce lituje"

Rada bezpečnosti OSN v sobotu jednohlasně schválila prohlášení, v němž píše, že "hluboce lituje" toho, že se v Zimbabwe volby za této situace konaly. Podle RB totiž nebyly splněny podmínky pro uskutečnění svobodných a spravedlivých voleb.

"Členové rady se shodli, že se k tomuto problému vrátí v následujících dnech," dodává se v prohlášení.

Podle diplomatů je prohlášení OSN příliš "měkké", protože se nezmiňuje o tom, že by výsledky voleb v Zimbabwe byly neplatné. Mírnější kompromis je ale pochopitelný vzhledem k faktu, že v patnáctičlenné radě zasedají také Rusko, Čína a Jihoafrická republika, které se od počátku k otázce Zimbabwe stavějí velmi opatrně. Zcela nepravděpodobné tak je například to, že by RB vůči diktátorskému režimu Mugabeho přijala nějaké sankce.

USA budou pracovat na nové rezoluci

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová dnes v jihokorejském Soulu prohlásila, že Spojené státy budou příští týden pracovat na nové rezoluci OSN, která by pro Mugabeho měl být silným poselstvím.

"Soudím, že budeme muset zvážit další možnosti, které mají Spojené státy, a v širším měřítku i mezinárodní společenství, abychom (Mugabemu) adresovali silné odstrašující poselství," řekla. "Uvidíme, jak budou v Radě bezpečnosti reagovat Rusko a Čína. Je však těžké si představit, že bychom vzhledem k dění v Zimbabwe nijak nereagovali," prohlásila Riceová, která označila volby v Zimbabwe za podvod.

Opozice kritizuje JAR

Zimbabwská opozice obvinila Jihoafrickou republiku, že v Radě bezpečnosti OSN zabránila tomu, aby byly výsledky voleb prohlášeny za neplatné. "Od mezinárodního společenství očekáváme, že označí tyto takzvané volby za nelegitimní," řekl Nelson Chamisa, mluvčí hlavní opoziční strany, Hnutí pro demokratickou změnu (MDC).

Tsvangirai, předák opozičního MDC, Mugabeho porazil v prvním, březnovém kole voleb, ale podle volební komise nezískal potřebnou nadpoloviční většinu hlasů. Předvolební kampaň před druhým kolem hlasování v Zimbabwe provázely velké násilnosti. Opozice tvrdí, že jde o zastrašování ze strany Mugabeho vlády a že o život už přišlo na 80 jejich stoupenců. Proto také Tsvangirai z voleb odstoupil.

Páteční volby, které opozice označila za divadlo a frašku, provázela podle médií nízká účast voličů. Oficiální vládní zdroje ale tyto informace popřely.

Volby v sobotu kritizoval britský premiér Gordon Brown a ujistil, že svět se "spojil, aby odmítl nelegitimní režim". Pondělní summit Africké unie v egyptském Šarm aš-Šajchu označil za příležitost pro region, aby vrátil naději zimbabwskému lidu. "Demokracie nakonec zvítězí," prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám