Hlavní obsah

V Zimbabwe nutili voliče hlasovat pro Mugabeho

Novinky, CNN, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HARARE

Páteční zimbabwské prezidentské volby proběhly v klidu. V řadě míst však byli voliči nuceni hlasovat pro současného prezidenta Roberta Mugabeho, který zůstal v boji o křeslo prezidenta sám, když vůdce opozice Morgan Tsvangirai z voleb odstoupil pro obavy z násilí na svých příznivcích. Tlak na voliče odmítl mluvčí zimbabwského prezidenta.

Foto: Philimon Bulawayo , Reuters

Obyvatel Harare hlasuje

Článek

Ve jedné ze čtvrtí hlavního města Harare vyhrožovali lidem, že nepůjdou-li volit Mugabeho, budou vystěhováni. Jiný volič zase uvedl: “Musíte vědět, že dnešní volby jsou mojí ochranou - udrží mě mimo problémy,“ sdělil jeden z lidí hlasujících pro Mugabeho stranu ZANU-PF.

Mluvčí prezidenta Mugabeho všechny výtky odmítl. Uvedl, že volby se konaly v souladu se zákonem a nikdo nebyl nucen hlasovat pro Mugabeho, i když ve volebních místnostech bylo přítomno hodně policistů. Odmítl i tvrzení, že příznivci opozice byli terči útoků a byli mučeni pálením. “Pro toto nemáte žádné důkazy,“ uvedl mluvčí.

I opoziční Hnutí pro demokratickou změnu doporučilo, aby lidé, kteří se bojí, šli hlasovat, aby buď zaškrtli jméno opozičního kandidáta Morgana Tsvangiraie, nebo lístek znehodnotili. "Znehodnotila jsem hlasovací lístek,“ uvedla 29letá sestra Tafadzwa Nharira a dodala: "Lidem, kteří byli napadeni, se přihodily špatné věci. Nechci se, aby se staly mě.“

Paradoxně na volebních lístcích zůstalo Tsvangiraiovo jméno, i když z druhého kola voleb odstoupil. Nebyl čas vytisknout nové hlasovací lístky. Opoziční kandidát Morgan Tsvangirai uvedl, že nešlo o žádné volby.

.

Reklama

Související témata:

Související články

Africké země nechtějí kárat Mugabeho

Představitelé tří zemí z jihu Afriky se pokoušejí najít řešení krize v Zimbabwe. Tamní opoziční předák Morgan Tsavagirai uvedl, že se bude řídit návrhy krizové...

Výběr článků

Načítám