Hlavní obsah

Filipíny zastavily pátrání v potopeném trajektu, v lodi jsou pesticidy

MANILA

Na Filipínách zastavili pátrání v potopeném trajektu. Téměř po týdnu se zjistilo, že loď vezla deset tun jedovatého pesticidu. Trajekt Princess of the Star se potopil minulou sobotu poté, co Filipíny zasáhl tajfun Fenshen. V jeho podpalubí může být několik stovek mrtvých.

Článek

Předpokládá se, že v sedmipatrové lodi zůstaly uvězněny stovky mrtvých těl; z 865 cestujících a členů posádky se zachránilo jen pět desítek lidí. Záchranáři se k lodi dostali až v úterý, kdy potápěčům umožnilo klidné moře potopit se k převrácenému plavidlu, z nějž nad hladinu vyčnívá jen špička přídě. V pátek musely být týmy odvolány.

"Okamžitě jsme odvolali potápěče z lodi. Musejí počkat na radu z Manily, co dělat dál," řekla Elena Bautistaová, která řídí záchranné jednotky po neštěstí. "Máme kopii plánu rozložení nákladu, takže známe přesné místo uložení kontejneru se čtyřmi stovkami beden, z nichž každá obsahuje 25 kilogramů pesticidu," dodala s tím, že se jedná o endosulfan, který je vysoce toxický.

"Jakmile nám řeknou, kde smíme vyvrtat díru, abychom bezpečně vytáhli kontejner z lodi, budeme moci začít... možná zítra odpoledne," řekla Bautistaová. Vystavení endosulfanu podle odborníků může způsobit nevolnost, závratě, křeče a smrt. Na palubě trajektu je navíc stále zhruba 100 000 litrů paliva.

Tajfuny na Filipínách

Na Filipínách meteorologové ročně napočítají kolem dvou desítek tajfunů. V roce 2006 pohřbil sesuv půdy z odlesněného, podmáčeného horského svahu zaživa odhadem tisíc lidí na ostrově Leyte.

Potopení trajektu Princess of the Stars se zřejmě stane nejhorší filipínskou lodní katastrofou od roku 1987, kdy se trajekt Dona Paz srazil s ropným tankerem. Tehdy zahynulo více než 4 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajfun zabil na Filipínách nejméně 155 lidí

Nejméně 155 lidí přišlo o víkendu o život na Filipínách při lokálních záplavách a sesuvech půdy vyvolaných tajfunem Fengshen. Nejnovější bilanci mrtvých...

Výběr článků

Načítám