Hlavní obsah

Červený kříž: epidemie AIDS je katastrofou na vzestupu

– ŽENEVA
Novinky, rei

Epidemie AIDS v jižní Africe dosáhla takových rozměrů, že by měla být označena katastrofou srovnatelnou s hladomorem nebo přírodními a jinými katastrofami. Vyplývá to z výroční zprávy Mezinárodní federace červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC) zveřejněné ve čtvrtek.

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce nakažených HIV žije v subsaharské Africe.

Článek

Dokument uvádí, že HIV/AIDS odpovídá termínu katastrofa, jak ho definuje OSN, zcela nezpochybnitelně. Podle Spojených národů je katastrofou "závažné narušení fungování společnosti, zapříčiňující dalekosáhlé ztráty lidské, materiální a na životním prostředí, s nimiž se společnost z vlastních zdrojů není schopna vyrovnat".

IFRC dodává, že takový stav panuje v subsaharské Africe, kde žijí na dvě třetiny všech lidí, kteří jsou HIV pozitivní. Nejméně každý desátý je nakažen v zemích jako JAR, Zimbabwe, Botswana, Lesotho, Malawi, Mozambik, Namibie, Zambie a Svazilsko.

„Zamyšlení nad životy většiny lidí žijících v subsaharské Africe vzbuzuje více obav než naděje,“ uvedla IFRC, podle níž pociťuje následky epidemie celá společnost, nejen nemocní.

„Virus může přímo za omezování a snižování lidských a dalších zdrojů napříč společnostmi. Nákaza HIV a smrt na AIDS postihuje pracovníky všech kvalifikací v různých segmentech. Ve spojení s vysokými náklady na péči o nemocné tato omezení vedou k úpadku zdravotních a vzdělávacích systémů a produkce potravin, nedostatku kvalifikované pracovní síly a chátrání infrastruktury,“ píše se dál ve zprávě.

HIV

 Virus HIV (z angl. Human Immunodeficiency Virus, virus lidské imunitní nedostatečnosti) způsobuje nemoc AIDS z anglického výrazu pro "syndrom získané imunitní nedostatečnosti".

Přenáší se zejména při sexuálním styku a krví. Běžný kontakt s nakaženou osobou nepředstavuje žádné riziko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám