Hlavní obsah

Šéf opozice v Zimbabwe se ukryl na nizozemské ambasádě

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HARARE
Aktualizováno

Lídr zimbabwské opozice Morgan Tsvangirai se v pondělí z obav před perzekucí režimu prezidenta Roberta Mugabeho uchýlil na nizozemskou ambasádu v Harare. Učinil tak den poté, co v reakci na předvolební násilí stáhl svou kandidaturu před pátečním druhým kolem prezidentských voleb.

Foto: Philimon Bulawayo, Reuters

Lídr zimbabwské opozice Morgan Tsvangirai

Článek

Opoziční Hnutí za demokratickou změnu (MDC) obviňuje Mugabeho režim z vraždy 86 svých přívrženců. Další desítky lidí byly zraněny či zatčeny. Policejní razie pokračovaly i v pondělí. Podle stanice CNN vnikla policie do sídla MDC a zatkla přes šest desítek lidí.

V Zimbabwe se má v pátek konat druhé kolo prezidentských voleb. V tom prvním žádný z kandidátů nedostal potřebnou nadpoloviční většinu hlasů. Hlasování provázely nejasnosti a volební komise odmítala několik týdnů vyhlásit výsledky. Ve stejný čas proběhly volby do parlamentu, které vyhrála opozice, což nakonec komise uznala.

Vládní mluvčí v pondělním rozhovoru pro CNN uvedl, že MDC zatím oficiálně z pátečního hlasování neodstoupila a volby proběhnou podle plánu. Uvedl také, že vláda žádné násilnosti nepodněcuje. "Naopak, je to opozice, která stojí za za vraždami nejméně šesti lidí a snahou napadnout milióny vládních přívrženců. Mnozí tito iniciátoři jsou již ve vězení," uvedl.

K upuštění od násilných akcí a spravedlivému průběhu voleb vyzvalo Zimbabwe množství zemí, včetně JAR a Zambie. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval k odložení voleb.

Zimbabwská opozice odstupuje z prezidentských volebSvět kritizuje Zimbabwe kvůli nedemokratickým volbám

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám