Hlavní obsah

Svět kritizuje Zimbabwe kvůli nedemokratickým volbám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HARARE/NEW YORK

Zimbabwe se stalo terčem kritiky poté, co z druhého kola prezidentských voleb odstoupil v neděli kandidát opozice Morgan Tsvangirai, jenž se obával útoků na své příznivce a stěžoval si, že nemůže pořádat mítinky. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun kritizoval prezidenta Roberta Mugabeho, že nedokázal zajistit svobodné a spravedlivé volby.

Foto: Philimon Bulawayo, Reuters

Zimbabwský prezident Robert Mugabe

Článek

Když kandidát zimbabwského opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Morgan Tsvangirai oznámil, že odstupuje z voleb, obvinil vládu z násilí při předvolební kampaně, která si podle něj vyžádala už 86 obětí z řad příznivců opozice. Dalších dvě stě tisíc lidí bylo vyhnáno ze svých domovů příznivci vládnoucí strany ZANU-PF. Tsvangirai byl několikrát zadržen, když se pokoušel vystoupit na mítincích. Vládní ZANU-PF tvrdí, že právě opozice se chová násilně.

Druhé kolo naplánované na 27. června zimbabwská vláda neodvolala, čeká na oficiální stažení Tsvangiraiovy kandidatury. Zambijský prezident Levy Mwanawasa už oznámil, že volby musejí být odloženy, aby se "odvrátila katastrofa v regionu“.

"V příštích dvou dnech prezident MDC světu vysvětlí naše rozhodnutí a bude lobbovat u mezinárodního společenství, ale zejména u SADC (Jihoafrické rozvojové společenství) a Africké unie, aby zvýšily tlak na Mugabeho režim, aby vyřešil krizi, které nyní čelíme," sdělil v pondělí mluvčí Tsvangiraiova hnutí Nelson Chamisa.

Kritika Mugabeho

Na adresu Mugabeho režimu se snesla vlna kritiky z celého světa. "Násilná a zastrašující kampaň, která tyto volby ovládla, prokázala lidem této země (Zimbabwe) špatnou službu a musí okamžitě skončit," apeloval Pan Ki-mun.

Bílý dům chce, aby situaci v Zimbabwe tento týden projednala Rada bezpečnosti. "Mugabe nemůže mít právo donekonečna utlačovat zimbabwský lid," prohlásil mluvčí Bílého domu Carlton Carroll.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám