Hlavní obsah

Tajfun zabil na Filipínách nejméně 155 lidí

MANIL

Nejméně 155 lidí přišlo o víkendu o život na Filipínách při lokálních záplavách a sesuvech půdy vyvolaných tajfunem Fengshen. Nejnovější bilanci mrtvých přinesla agentura Reuters s odvoláním sdělení šéfa filipínského Červeného kříže Richarda Gordona v místním rozhlase.

Foto: Romano Ranoco , Reuters

Motoristé se snaží neúspěšně brouzdat záplavami.

Článek

Předcházející zprávy hovořily o zhruba 85 obětech, z toho šest desítek lidí zahynulo v provincii Iloilo v centrální části země. Počet obětí může podle místních úřadů ještě narůst.

Tisíce lidí totiž údajně uvízly na střechách svých zaplavených domů. Obavy z prudkého zvýšení počtu mrtvých panují podle agentur zejména v souvislosti s potopením trajektu se 747 lidmi na palubě u břehů ostrova Sibuyan.

:. Většina vozidel je zcela nepojízdná. foto: Reuters/Romano Ranoco

Trajekt Princess of the Star převrátily v sobotu vysoké vlny vyvolané tajfunem. Dosud byla vyplavena čtyři mrtvá těla, tři přeživší cestující byli objeveni v odlehlých vesnicích na ostrově.

Vody z náhlých záplav spláchly celé vesnice

O osudu zbývajících pasažérů, mezi nimiž je i zhruba 50 dětí, a 121členné posádky není dosud nic známo. "Iloilo je jak oceán. Je to nejhorší neštěstí, jaké jsme kdy v historii měli," sdělil místnímu rozhlasu guvernér provincie Neil Tupaz.

Vody z náhlých záplav spláchly podle něj celé vesnice. Tajfun zasáhl centrální a jižní oblast Filipín především v pátek. Provázel jej vítr dosahující rychlosti až 200 kilometrů v hodině.

:. V roce 1991 v této oblasti zahynulo více než 7000 lidí kvůli záplavám. foto: Reuters/Romano Ranoco

Na Filipínách meteorologové ročně napočítají kolem dvou desítek tajfunů. V roce 2006 pohřbil sesuv půdy z odlesněného, podmáčeného horského svahu zaživa odhadem tisíc lidí na ostrově Leyte.

Reklama

Výběr článků

Načítám