Hlavní obsah

Olympijská pochodeň bez incidentů proběhla tibetskou Lhasou

LHASA

Za mimořádně přísných bezpečnostních opatření se dnes uskutečnil štafetový běh s olympijskou pochodní v hlavním městě Tibetské autonomní oblasti Lhase, která byla v březnu dějištěm protičínských protestů. Akci podle dostupných zpráv nenarušily žádné incidenty. Začátek běhu vysílala čínská televize v přímém přenosu.

Foto: ČTK

Olympijská štafeta odstartovala ve Lhase krátce po 09:00 místního času (03:00 SELČ) z prostranství před starobylou letní rezidencí dalajlamy Norbulingka.

Článek

Běh s olympijskou pochodní se ve Lhase uskutečnil na pozadí pokračující soudní dohry březnových protičínských protestů v Lhase. V předcházejících dvou dnech tribunály čínské autonomní oblasti Tibet odsoudily dalších 12 lidí za účast v násilných protestech ve Lhase; celkem tak bylo za nepokoje v Tibetu potrestáno už 42 lidí.

Během největších tibetských nepokojů za posledních 20 let a jejich potlačování zahynulo podle čínských oficiálních zdrojů 22 lidí. Naproti tomu tibetská exilová vláda zveřejnila v pátek upřesněné údaje, podle nichž si střelba čínských bezpečnostních sil do demonstrantů v březnu vyžádala celkem 209 obětí.

Štafetový běh s olympijskou pochodní se původně měl protáhnout na tři dny, ale úřady nakonec rozhodly o změně trasy štafety a jejímu zkrácení na jediný den, údajně kvůli nedávnému ničivému zemětřesení v provinci S'-čchuan.

Prvním běžcem byl pětasedmdesátiletý Gonpo

Olympijská štafeta odstartovala ve Lhase krátce po 09:00 místního času (03:00 SELČ) z prostranství před starobylou letní rezidencí dalajlamy Norbulingka. Zhruba o dvě hodiny později skončila před dalším palácem duchovního vůdce Tibeťanů, klášterem Potála.

Tam se pochodeň, která v dubnu cestovala kolem světa a navštívila všechny kontinenty kromě Antarktidy, spojila s druhým plamenem, jenž počátkem května vynesli čínští a tibetští horolezci na nejvyšší horu světa Mount Everest. Oheň se rozdělil po svém příletu z Atén do Číny na konci března.

Prvním běžcem byl pětasedmdesátiletý Gonpo, tibetský hrdina alpinismu. S pochodní se rozběhl davem lidí, kteří provolávali "Hodně štěstí, Pekingu" a "Přejeme všechno nejlepší olympijským hrám" v dokonale sehrané choreografii. Gonpo předal pochodeň představiteli vojenské nemocnice v Lhase, posledním běžcem pak byl slavný tibetský lidový pěvec Čhaidän Žuoma.

Bezpečností opatření v Lhase byla zpřísněna

Ve městě byl omezen pohyb obyvatel, obchody byly uzavřeny. Stovky policistů a vojáků podle agentur lemovaly ve zhruba třímetrových rozestupech trasu běhu a bedlivě dohlížely na pečlivě vybrané diváky. Ostatním obyvatelům města bylo doporučeno zůstat dnes doma.

Pod úzkostlivým dohledem funkcionářů byla podle agentury Reuters i skupina asi pěti desítek zahraničních novinářů, kterým se dostalo povolení sledovat běh ve Lhase. "Vypadá to tu jako v pevnosti," vylíčila "atmosféru strachu" v Lhase zpravodajka televize ARD Nicole Böllhofová, která směla přihlížet štafetovému běhu jako jediná německá novinářka.

Poutníky u slavného kláštera Jokhang vystřídali vojáci

Historické jádro Lhasy bylo podle Böllhofové obehnáno silničními uzávěrami a ploty, v ulicích nebylo vidět ani jediného mnicha. Poutníky u slavného kláštera Jokhang vystřídali vojáci. Představitelé čínské Komunistické strany využili olympijské štafety v Lhase k obhajobě čínské kontroly nad Tibetem a k veřejné kritice duchovního vůdce Tibeťanů, dalajlamy žijícího v exilu.

"Tibetské nebe se nikdy nezmění a vysoko na něm bude navždy vlát rudá vlajka s pěti hvězdami," citovala agentura Reuters prohlášení tvrdého šéfa tibetské organizace Komunistické strany Číny Čanga Čching-liho. "Budeme rozhodně schopni totálně rozdrtit i ty nejrozvratnější plány dalajlamovy kliky," ujistil tibetský komunistický boss.

Čína obviňuje dalajlamu z podněcování k násilnostem a protestům s cílem podkopat letní olympijské hry v Pekingu. Dalajlama to ale rezolutně odmítá. Nevládní organizace Human Rights in China se sídlem v New Yorku označila dnešní štafetový běh za "provokativní rozhodnutí bránící úsilí o nalezení mírového a dlouhodobého řešení pro Tibet".

Pro mnohé Číňany, pobouřené březnovými protičínskými protesty, ale představovala zastávka pochodně ve Lhase okamžik obhajoby. "Po nepokojích ze 14. března se tato událost (běh pochodně) stala ještě větším symbolem jednoty čínského národa," řekl agentuře Reuters penzionovaný úředník Ča Lang.

Na domácí půdě se Čína snaží předejít jakýmkoli problémům

Běh olympijské pochodně před srpnovou olympiádou v Pekingu plánovala Čína jako symbol národní jednoty a hrdosti. Při zahraničních etapách ho však provázely protesty především kvůli čínské politice v Tibetu.

Na domácí půdě se tak Čína snaží předejít jakýmkoli problémům - především pak v tak problematických oblastech, jakou je Ujgurská autonomní oblast Sin-ťiang nebo Tibet

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám