Hlavní obsah

VIDEO: Lov velryb - krev a boj s Greenpeace

Japonsko, Norsko a Island pokračují nadále v komerčním lovu velryb. Drastické záběry Greenpeace ukazují trápení ulovené velryby. Zvíře je pak přímo na palubě lodi staženo z kůže a rozčtvrceno. Členové posádky rybářské lodi mezitím vodním dělem odhánějí aktivisty Greenpeace, kteří se snaží na malých člunech lovení kytovců zabránit.

Článek

„Fakt, že živá velryba má dnes vyšší hodnotu než mrtvá, dnes neuznávají jen tři státy na světě, Japonsko, Norsko a Island. Nejvíce se o zachování lovení velryb pere Japonsko,“ říká jedna z aktivistek proti lovení velryb.

Lovení velryb bude havním tématen 60. velrybářské konference, která se bude konat od 23. 6. v chilském Santiagu. Delegáti jsou pobouřeni postojem Japonska, které si vymiňuje uznání lovení velryb k vědeckým účelům.

Kritici ovšem tvrdí, že je toto pouhá zástěrka pro komerční lov velryb. Zákon na zákaz lovení velryb platí už od roku 1986. Japonsko, Norsko a Island se snaží ze zákona získat výjimku. I bez výjimky skončí ročně stovky velryb v rukou pytláků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám