Hlavní obsah

Číňané v JAR jsou černoši, rozhodl soud

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JOHANNESBURG

Nejvyšší soud v Jihoafrické republice překlasifikoval rasu tamních etnických Číňanů. Podle poroty jsou od nynějška černochy. Výrok soudu má Číňanům v JAR umožnit účast na výsadách garantovaných vládou, které mají ukončit dominanci bělochů v soukromém sektoru.

Foto: Profimedia.cz

Číňané si v JAR stěžovali na diskriminaci.

Článek

Vládu zažalovala tamní čínská asociace, podle níž byli její členové diskriminováni. V JAR žije na 200 000 etnických Číňanů. Ti byli podle asociace dosud často připravováni o kontrakty či povýšení, protože byli považováni za bílé. Předtím zase, během dlouhých let, kdy v zemi vládl apartheid, byli diskriminováni jako příslušníci tzv. smíšené rasy.

Práva černochů byla v JAR léta potlačována a zanechala je v bídě. Zákony teď lidem klasifikovaným jako černoši, indiáni a smíšení umožňují lepší přístup k zaměstnání a další výhody.

Podle vládní studie z minulého měsíce vydělávají běloši 14 let po konci apartheidu v Jihoafrické republice téměř pětkrát více peněz, než jejich černošští spoluobčané.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám