Hlavní obsah

V Pákistánu působí i britští specialisté, mají pro Bushe dostat bin Ládina

Novinky, rei
LONDÝN

Americký prezident George Bush autorizoval nasazení britských speciálních jednotek při přeshraničních výpadech do Pákistánu. Mají pomoct chytit nejhledanějšího teroristu světa Usámu bin Ládina, ještě než opustí Bush Bílý dům, napsaly britské listy The Times s odvoláním na washingtonské i londýnské bezpečnostní zdroje.

Foto: Reuters

Usáma bin Ládin pronásledovatelům sedm let úspěšně uniká.

Článek

„Jestliže bude moct Bush říct, že zabil Saddáma Husajna a chytil bil Ládina, může tvrdit, že (po jeho odchodu z úřadu) je svět bezpečnější,“ citoval deník americký zdroj. Akce amerického komanda Delta a britských zvláštních jednotek Special Boat Service mají podle britských zdrojů podporu pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa. Spojenci při nich využívají bezobslužná letadla Predator a Reaper nesoucí rakety Hellfire.

Jeden ze zdrojů ve Washingtonu přirovnal narůstající počet tajných misí na pákistánském území s těmi, které Američané vykonali v Laosu a Kambodži za Vietnamské války. USA přiznávají nasazení predatorů a reaperů vzácně. Naposledy tak učinily po nedávném útoku v Severním Vazíristánu, kde měly atakovat útočiště Al-Kajdy. Tamní lidé tvrdili, že dům byl prázdný.

Usáma bin Ládin

Narodil se v saúdskoarabském Rijádu v rodině bohatého stavitele s úzkými vazbami na saúdskou královskou rodinu. V rozhovoru pro televizní stanici Al Džazíra udal 10. březen 1957 jako datum svého narození.

Byl vychován devótním sunnitou. V 70. letech se poprvé setkal s radikálním učením Muslimského bratrstva. Podle některých zpráv vystudoval inženýrství, podle jiných školu nedokončil. Má také neformální vzdělání v islámské jurisdikci, náboženství v semináři nikdy formálně nestudoval.

Během sovětské invaze do Afghánistánu v 80. letech bin Ládin sponzoroval ozbrojený odpor muslimských mudžahidů. Zásadním se pro něj později stalo setkání s egyptským medikem Ajmánem Zaváhrím, jenž z domovské země uprchl před perzekucí. Zaváhrí se stává bin Ládinovým mentorem a bin Ládin sponzoruje řadu pumových útoků na západní a "zkorumpované muslimské" cíle.

Poté, co jej Saúdská Arábie v roce 1994 zbavila občanství, mu azyl poskytoval Súdán, Pákistán a Afghánistán. Po svržení afghánského vládního hnutí Tálibán Američany v roce 2001 bin Ládin, jehož USA považují za strůjce leteckých útoků na americké půdě v září 2001, uprchl do horské oblasti při pákistánsko-afghánské hranici. 

Téměř dva metry vysoký bin Ládin má údajně tři ženy a jednou se rozvedl. Podle různých zdrojů má 12 až 24 dětí.

Přesnější lokace úkrytu osnovatele teroristických leteckých útoků v USA z 11. září 2001 Usámy bin Ládina není známa. Analytici se domnívají, že je v severozápadním Pákistánu v oblasti kmene Badžáur. Američané a Britové se zřejmě snaží donutit bin Ládina k pohybu směrem k afghánské hranici, kde jsou připraveni s naváděcími střelami.

Reklama

Výběr článků

Načítám