Hlavní obsah

VIDEO: Na Srí Lance zabíjel atentátník na motorce, 12 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

COLOMBO
Aktualizováno

Při výbuchu nálože, kterou odpálil sebevražedný atentátník na motocyklu ve městě Vavunija na severu Srí Lanky, přišlo o život kromě útočníka 12 lidí. Dalších 40 lidí utrpělo zranění, jsou mezi nimi i školáci. Mezi mrtvými bylo i několik policistů.

Článek

Atentátník bombu upevněnou na motorce odpálil v blízkosti policejní stanice. Většina zraněných jsou rovněž policisté, jsou mezi nimi ale také školáci a další civilisté. Oblast atentátu byla uzavřena a zranění převezeni k ošetření.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale úřady z něj podezřívají tamilské separatisty. Podle úřadů právě Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE), kteří už 25 let bojují za samostatný stát na severu a východě ostrova, stojí za současnou vlnou pumových atentátů zaměřených na policejní stanice a prostředky hromadné dopravy.

V posledních týdnech na Srí Lance počet útoků stoupl; jejich oběťmi však už nejsou jen vojáci či policisté, jako tomu bývalo v minulosti.

Tvrdé střety vládních vojsk a separatistů

Vláda během posledního roku vytlačila tamilské separatisty ze značné části území, které po léta ovládali. Na severu Srí Lanky v posledních týdnech probíhaly tuhé boje mezi separatisty a postupujícími vládními vojsky.

Tvrdé střety přiznávají obě strany, ale potvrdit počty obětí není možné. Obě strany uvádějí zcela odlišná čísla a do oblasti bojů nemají novináři možnost vstoupit.

Boj LTTE a vládních vojsk si od roku 1983 vyžádal již na 70 tisíc lidských životů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám