Hlavní obsah

OBRAZEM: Zemětřesení v Japonsku si vyžádalo šest mrtvých a stovky zraněných

Nejméně šest mrtvých a přes dvě stovky zraněných si vyžádalo silné zemětřesení, které v sobotu ráno zasáhlo sever Japonska asi 300 kilometrů od Tokia. Nejméně 12 lidí na severu ostrova Honšú je nezvěstných. Ze stovek zraněných jich nejméně osm je podle agentury Reuters ve vážném stavu.

Foto: Reuters

Dům zasažený sesuvem půdy po zemětřesení.

Článek

Seizmické přístroje japonské meteorologické agentury zaznamenaly otřesy o síle 7,2 Richterovy škály v 08:43 místního času, tedy v 01:43 SELČ. Jejich ohnisko se nacházelo v hloubce deset kilometrů pod pevninou. Nejsilněji bylo zemětřesení cítit v severní části hlavního ostrova Honšú, a to zejména v prefektuře Iwate.

Zemětřesení v severním Japonsku způsobilo sesuvy půdy.foto: Reuters/Toru Hanai

Jednou z obětí je 55letý muž, kterého při rybaření zavalila uvolněná zemina, další obětí se stal 60letý muž, kterého při útěku z domu srazil kamión. Těžká zranění utrpělo osm lidí, z toho čtyři osoby cestující v autobuse poblíž letiště ve městě Sendai na severovýchodním pobřeží. Nejméně tři dělníci se hledají v troskách rozestavěné budovy a podle médií je malá naděje že žijí, stejně jako devět osob z jistého hotelu.

Zemětřesení v Japonskufoto: Reuters/Issei Kato

Otřesy o intenzitě přes sedm stupňů Richterovy škály jsou považovány za velmi silné a obvykle za sebou zanechávají velké hmotné škody.

Foto: Reuters

Po zemětřesení se na řadě míst sesula půda.

Podle místních úřadů však v případě dnešního zamětřesení došlo jen k malým škodám; bez elektrického proudu se ovšem ocitly tisíce domácností. Nebyly zaznamenány ničivé přívalové vlny cunami.

Foto: Reuters

Záchranáři ošetřují jednoho ze zraněných.

Japonsko leží v oblasti s častou seizmickou aktivitou, na tuto zónu připadá zhruba pětina každoročních zemětřesení o síle šesti a více stupňů Richterovy stupnice, jež jsou zaznamenána na celém světě. Japonské souostroví se nachází na rozhraní čtyř tektonických desek, které na sebe při pohybu vzájemně narážejí a vyvolávají tak otřesy na zemském povrchu.

Foto: Reuters

Na mnoha místech zničily otřesy silnice.

Naposledy zasáhlo obdobně silné zemětřesení východní pobřeží Japonska začátkem května, ani v tomto případě ale nedošlo k velkým hmotným škodám či ke ztrátám na životech.

V červenci 2007 ale otřesy o intenzitě 6,8 stupně připravily o život 11 osob v oblasti města Niigata ležícího severně od Tokia. Tehdy byla poškozena největší jaderná elektrárna Kašiwazaki-Kariwa, která musela na neurčito přerušit provoz.

Reklama

Výběr článků

Načítám