Hlavní obsah

Afghánistán dostane další miliardy na boj s drogami

Novinky, DPA, BBC, rei
PAŘÍŽ

Afghánistán se dočká další finanční vzpruhy na boj proti obchodu s drogami, který paralyzuje rekonstrukci země po pádu vlády hnutí Tálibán. Světoví dárci mu na konferenci v Paříži přislíbili dalších 20 miliard dolarů. Afghánský prezident Hamíd Karzáí ale žádal o víc než dvojnásobek.

Foto: Francois Mori/Pool , Reuters

Afghánský prezident Hamíd Karzáí doufal v příspěvek ve výši 50 miliard dolarů. Na snímku je s francouzkým prezidentem Nicolasem Sarkozym (vpravo).

Článek

Západní země vyjádřily afghánské vládě podporu, zároveň ale naznačily, že by měl být Kábul činnější. Karzáí přislíbil zintenzivnění boje s korupcí a drogovými producenty, požadovaných 50 miliard dolarů se však od osmi desítek zastoupených národů a organizací nedočkal.

Tradičně nejštědřejším podporovatelem afghánské vlády se v Paříži staly Spojené státy reprezentované první dámou Larou Bushovou. Ta v úvodu konference přislíbila finanční injekci 10,2 miliardy dolarů (přes 160 miliard korun) v příštích pěti letech. Britský ministr zahraničí David Miliband slíbil částku 600 miliónů liber (zhruba 17 miliard korun).

Afghánistán měl už před šesti lety od světových dárců přislíbeno 25 miliard dolarů. Dosud využil jen 15 miliard, přičemž značná část těchto fondů byla podle dohlížitelů využita neefektivně.

Francouzští hostitelé přesto označili konferenci za úspěšnou. Šéf diplomacie Bernard Kouchner řekl, že Francie doufala v navýšení pomoci alespoň o 17 miliard, což se podařilo. Prezident Nicolas Sarkozy řekl, že Afghánistán se stal rukojmím režimu (Tálibánu), který je spojen s teroristy. Povinností Západu je proto podle něj afghánské vládě pomáhat. Zopakoval, že Paříž brzy posílí spojeneckou misi v Afghánistánu o 900 vojáků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám