Hlavní obsah

V Keni prý zabíjejí čarodějnice, většinou jde ale o mstu

NAIROBI

Na konci května zabil v Keni dav patnáct lidí, které vinil z údajného čarodějnictví. Mnozí Keňané stále věří v existenci duchů a čarodějnic. Místní šaman ale pochybuje, že šlo o čarodějnice. Tvrdí, že ve skutečnosti lidé zabíjejí z pomsty, někdy jde i o krevní mstu či o pouhý projev nenávisti a vzteku, uvádí CNN.

Foto: Antony Njuguna, Reuters

Na venkově v Keni věří v čarodějnictví.

Článek

Na konci května bylo na západně Keni ve vesnici Kegogi u města Kisii zabito patnáct lidí, především starých žen. Vrhl se na ně dav stovky lidí ozbrojených mačetami a noži s tím, že jde o čarodějnice.

Útok, který začal o půlnoci, popisuje Justus Bosire: „Napřed začali tlouci na dveře, pak vtrhli do domu a zabili naši babičku. Dav křičel a my jsem propadli panice. Utekli jsme z domu, který byl vypálen."

Když se vrátil na spáleniště, našel tam tělo babičky. Jeho otec je nezvěstný. „Tvrdili, že moje babička a otec provozují čarodějnictví,“ dodal Bosire. Jeho babičce bylo 86 let, přesto stále ještě pracovala na poli a radila celé rodině. Sám útok nechápe: „Znal jsem svou babičku od dětství a nikdy jsem nenašel žádné důkazy, že by byla čarodějnice. Bojíme se o své životy.“

Paul Magoma, který žije na druhé straně cesty ale tvrdí: „Věřím v čarodějnictví . Čarodějnice zabíjejí. Existují a mohou očarovat lidi.“

Šaman Joseph Omache z Kisii ale tvrdí něco jiného. Za deset let své činnosti se nesetkal s čarodějnicí „Jde o vendetu. není to tak, že by lidi skutečně někoho očarovali." Podle něj jde o projev nenávisti a následnou omluvu pro čin, který spáchali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám