Hlavní obsah

USA uvedly jako důkaz pro útok pochybné video, Islámábád je pobouřen

CNN, aš, Novinkly, Bloomeberg, San Francisco Chronicle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký ministr obrany Robert Gates se snaží vyžehlit vztahy s Pákistánem, které velmi vážně narušil úterní nálet, při němž bylo zabito 11 pákistánských vojáků. Video, které Pentagon zveřejnil, aby ukázal, že nálet byl oprávněný, ještě přililo oleje do ohně. Jak uvedla v pátek CNN, podle některých zdrojů zrnité záběry nezachycují celý útok, pokud jsou vůbec z úterní akce.

Článek

Americký ministr obrany Robert Gates proto nařídil vyšetřit celou akci a vyzval Pákistán, aby mu v tom pomohl. Islámábád tvrdí, že při náletu z 10. června bylo zabito jedenáct pákistánských vojáků včetně jednoho majora.

Robert Gates přiznal, že incident velmi vážně narušil vztahy s Pákistánem, jenž je klíčovým spojencem USA v boji proti terorismu. V Bruselu na konferenci NATO uvedl: "Došlo k incidentu, který způsobil potíže mezi námi a vládou v Pákistánu. Já doufám, že ta se zúčastní vyšetřování."

:.Místní obyvatelé prohledávají trosky po náletu USA.foto: Reuters/Mohammad Shahkar

V Bruselu se se stížností obrátil na generálního tajemníka NATO Jaapa de Hoopa Scheffera i pákistánský ministr zahraničí Mamhúd Kuraši. NATO pak vyzvalo k užšímu vzájemnému vojenskému dialogu, aby se zabránilo podobným incidentům.

I mluvčí Bílého domu Stephen Hadley přiznal, že útok byl proveden v Pákistánu: „Věříme, že operace na afghánské straně hranic vedená povstalci ohrožovala naše lidi." Doplnil ale, že tyto síly utekly do Pákistánu, kde jsme je „vystopovali a zaútočili na ně“. Pentagon tvrdí, že v místě náletu nebyly žádné vojenské pozice pákistánské amrády. Pákistán ale tvrdí, že zasažen byl pákistánský post z hranic Gora Pari, který leží asi 80 kilometrů severozápadně od Pešaváru.

Fotograf AFP na místě viděl nejen kráter, ale místní obyvatele, jak sbírají kusy lidských těl ze stromů.

Video z útoku situaci neuklidnilo

V komentáři k Pentagonem zveřejněným černobílým záběrům z bezpilotního letadla, které měli situaci uklidnit a ukázat, že nálet byl oprávněný, zaznělo, že američtí vojáci na průzkumné hlídce byli napadeni radikály. Ti je měli údajně ostřelovat z ručních zbraní a raketových granátometů. Napadené americké jednotky však nejsou vidět.

:.Pákistánští vojáci na místě útokufoto: Reuters/Mohammad Shahkar

Pentagon útok obhajoval na základě vzájemné dohody. V té je podle sdělení americké strany bod, který umožňuje zaútočit i na pákistánské straně hranice s Afghánistánem. Podmínkou je, že radikálové, kteří zaútočí na americké vojáky, se pokusí najít úkryt na pákistánské straně hranic s Afghánistánem.

Ještě ve čtvrtek americké ministerstvo obrany tvrdilo, že přesně tak, jak ukazuje video, tomu bylo. „Každý důkaz v tuto chvíli ukazuje, že akce provedená americkými silami byla oprávněná, protože byla podniknutá v sebeobraně poté, co se americké síly operující v Afghánistánu u hranic s Pákistánem stali terčem nepřátelského útoku.“

Masivní odveta

Odvetná akce však zdaleka nebyla běžná. Kromě dvou útočných letadel F-15E byl nasazen také strategický nadzvukový bombardér B-1 Lancer, který rozhodně nestartuje z letišť nedaleko fronty. Letadla shodila nejméně 12 bomb. Pentagon v necitlivém komentáři k v ideu ještě oznámil, že při odvetném náletu byli všichni radikálové zlikvidováni.

Pákistán odmítá americké útoky na svém území

Pákistánský premiér Jusúf Raza Gilání už minulý měsíc oznámil, že jeho země bude s radikály bojovat sama a nepřeje si intervenci zahraničních vojáků. Americké útoky na radikály na pákistánském území tvrdě odmítá i prezident Parvíz Mušaraf, který má k Američanům velmi blízko. USA jich několik podnikly, ale musely s nimi přestat

Komentáře amerických listů jsou velmi kritické a zdůrazňují, že podobná akce je výsledkem Bushovy protiteroristické politiky vedené kovbojskými hesly „přineste je živé nebo mrtvé“, jež vede k tomu, že se napřed střílí a pak se teprve zjišťuje po kom.

Reklama

Výběr článků

Načítám