Hlavní obsah

V Zimbabwe opět zadrželi prezidentského kandidáta opozice

HARARE
Aktualizováno

Prezidentský kandidát zimbabwské opozice Morgan Tsvangirai byl ve čtvrtek opět zadržen, když mířil na mítink před druhým kolem prezidentských voleb. Týž den byl zadržen i generální tajemník opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Tendai Biti, jenž se vracel z Jihoafrické republiky. Tsvangirai byl po několika hodinách strávených na policejní stanici propuštěn.

Foto: Emmanuel Chitate , Reuters

Policisté staví kolonu s Morganem Tsvangiraiem.

Článek

"Byli jsme zatčeni, když se náš autobus v rámci kampaně přiblížil ke KweKwe," oznámil telefonicky agentuře AFP Tsvangiraiův mluvčí George Sibotshiwe a dodal: „Byli jsme dopraveni na komisařství v tomto městě.“ Kolona Tsavgiraie byla zastavena u silničního zátarasu.

Tsvangirai byl během kampaně zadržen už dvakrát minulý týden, Řekl také, že v Zimbabwe teď vládne junta.

Generální tajemník se zatčením počítal

Generální tajemník MDC Tendai Biti už před odletem z Johannesburgu řekl, že s možností zatčení počítá. Prohlásil, že se vrátit musí, aby prosazoval demokratické změny před blížícím se druhým kolem prezidentských voleb: „Můj jediný zločin je to, že jsem bojoval za demokracii," řekl.

Policejní mluvčí Wayne Bvudzijena podle agentury Reuters sdělil, že na Bitiho byl vydán zatykač kvůli "předčasnému oznámení výsledků před jejich oficiálním vyhlášením volební komisí". Řekl, že Biti bude obviněn ze zrady.

MDC zvítězilo v březnových parlamentních volbách a jeho vůdce Morgan Tsvangirai porazil dosavadního prezidenta Roberta Mugabeho v souběžných prezidentských volbách. Podle volební komise ale nezískal víc než 50 procent hlasů, takže si Mugabe prosadil druhé kolo, jež se má konat 27. června.

Další oběti politického násilí

Při násilnostech, které se v zemi od voleb odehrávají, zahynulo přes 60 lidí. Během poledního týdne zemřelo pět lidí při politickém násilí v městě Masvingo na jihu země. Nejméně čtyři z nich jsou příznivci MDC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám