Hlavní obsah

Americký útok na Pákistán ohrozil vzájemnou spolupráci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD/WASHINGTON

Pentagon ve čtvrtek zveřejnil záběry z útoku na hranicích mezi Afghánistánem a Pákistánem, při němž bylo zabito 11 pákistánských vojáků. Snaží se dokázat, že útok z noci na středu byl oprávněný, a že šlo o odvetu za ostřelování svých jednotek vzbouřenci. Pákistán si už stěžoval americkému velvyslanectví a tvrdí, že nálet ohrozil základ spolupráce v boji proti terorismu.

Foto: Mohammad Shahkar , Reuters

Následky náletu

Článek

Americká strana po zveřejnění videa sdělila, že plně opravňuje útok na údajné bojovníky Tálibánu. Na zrnitých černobílých záběrech je vidět, že malá skupina mužů ozbrojených puškami a raketovými granátomety pálí na koaliční vojáky v údolí , kteří ale na záběrech nejsou vidět.

Americké letectvo podniklo nálet poté, co se jeho jednotky v provincii Kunar dostaly pod palbu. Nálet byl proveden ale už na pákistánské straně hranic. Shozeno bylo dvanáct bomb a zabiti byli všichni radikálové, uvádí komentář k videu.

Pobouření v Pákistánu

Pákistán útok označil za „nevyprovokovaný zbabělý čin“. Pákistánská armáda v prohlášení uvedla, že útok „zasáhl základ spolupráce“ při boji proti terorismu.

Americké velvyslanectví se za útok omluvilo: „Spojené státy litují akce z noci na 10. června, jehož výsledkem byly ztráty mezi pákistánskými silami, které jsou našimi partnery v boji proto terorismu. Kondolujeme rodinám těch, kteří ztratili životy.“

Americká armáda se však nadále brání s tím, že akce byla oprávněná, protože obě země se dohodly, že v případě aktuálního útoku lze útočníky stíhat i na území Pákistánu.

"Vše ukazuje, že to byl oprávněný útok při obraně našich sil, které byly napadeny. Průzkumná jednotka americké armády v té době údajně už jen čekala, až ji vyzvedne helikoptéra. Američané nasadili dva stroje F-15E a jeden bombardér B-1B Lancer. Stíhací bombardéry shodily každý tři 250 kilogramové bomby, strategický bombardér pak šest bomb.

Podle americké armády nebyly v oblasti útoku žádné pozice pákistánských sil a ani žádní pákistánští vojáci. Pákistán ale tvrdí, že mezi 11 mrtvými byl i major.

Skutečnost, že Pentagon zveřejnil záběry z bezpilotního letadla, ukazuje, jak mimořádně vážná je krize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám