Hlavní obsah

Mugabeho kampani před volbami pomáhá armáda silou

HARARE

Ozbrojené složky pomáhají podle britské zpravodajské stanice BBC prezidentovi Mugabemu zastrašit opozici před blížícím se druhým kolem prezidentské volby. Vedle svědectví o zraněných a mučených příznivcích má mít stanice k dispozici i dokumenty, které tvrzení potvrzují.

Foto: Nikola Solic , Reuters

Zimbabwský prezident Robert Mugabe

Článek

BBC má jako mnoho jiných západních televizí zákaz v Zimbabwe pracovat.

První kolo voleb se v Zimbabwe spolu s hlasováním do parlamentu uskutečnilo v březnu. Žádnému z kandidátů nepřineslo nadpoloviční většinu, i když víc hlasů získal opoziční kandidát Morgan Tsvangirai. Volby provázely kontroverze, volební komise v rozporu s ústavou nezveřejňovala výsledky po celé týdny.

Druhé kolo voleb se koná 27. června a atmosféra v souvislosti s blížícím se datem houstne. Při násilnostech, které se v zemi od voleb odehrávají, zahynulo přes 60 lidí. BBC uvádí, že se její reportéři setkali s mnoha poraněnými - lidmi s popáleninami a zlomeninami.

Podle stanice byla do Mugabeho kampaně aktivně nasazena armáda a prezidentova vládní strana zneužívá k ovládnutí voličů potravinou krizi. Potraviny se mají prodávat jen v obchodech řízených příznivci vlády. Armáda prý v některých místech vyhlásila zákaz vstupu opozičním přívržencům.

Vláda nařčení popírá. BBC prý ale získala anonymní potvrzení od jednoho policisty. Ten řekl, že policisté mají příkaz nezasahovat při potírání opozice a volit Mugabeho, jehož kampaň je sponzorována ze státních prostředků.

Ve čtvrtek byl po návratu z exilu v JAR zatčen druhý muž opozičního Hnutí pro demokratickou změnu Tendai Biti. Se zatčením počítal. Řekl ale, že se musí vrátit, aby prosazoval ve vlasti demokratické změny. Jeho strana před časem dokonce oznámila, že existuje oficiální seznam jejích představitelů, kteří mají zemřít.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám