Hlavní obsah

Na severokorejském atomovém programu se podíleli Japonci

TOKIO

Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) našli v severokorejském atomovém středisku Jongbjon vakuové pumpy japonské výroby. Na upozornění agentury pak japonská policie provedla razii ve dvou tokijských firmách. Oznámil to japonský deník Jomiuri Šimbun s tím, že případ se odehrál loni v létě.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Režim severokorejského vůdce Kim Čong-ila se k předání úplného výčtu svých jaderných aktivit dosud neměl.

Článek

MAAE loni uskutečnila inspekci v KLDR na základě mezinárodní dohody s cílem ověřit, zda komunistický režim dodržuje svůj závazek uzavřít jaderná střediska výměnou za hospodářskou a potravinovou pomoc.

Na základě upozornění agentury pak japonská policie zasáhla v pěti sídlech firem Tokyo Vacuum a Nakano Corporation. Obě působí v regionu kolem hlavního města Tokia a byly podezřelé z nezákonného vývozu citlivého materiálu.

Společnosti se ale brání, že vakuová čerpadla koupila v listopadu 2003 jistá společnost z Tchaj-wanu. Vedení firem prý nemělo tušení, že zařízení skončí v Severní Koreji. Případ nadále vyšetřují společně japonské a tchajwanské orgány, uvedl list podle agentury AFP.

Reklama

Související články

DOKUMENT: Jaderný komplex v Jongbjonu

Město Jongbjon se nachází asi 100 kilometrů severně od Pchjongjangu v provincii Pchjonan pukto. V přísně střeženém komplexu otevřeném v roce 1964...

Výběr článků

Načítám