Hlavní obsah

Číňanům se daří vypouštět povodňové jezero, pomohli si raketami

– PEKING
Novinky, CNN, BBC, rei

Čínské armádě se v úterý po velkém úsilí podařilo snížit hladinu vody v jezeře Tchang-ťia-šan. Ta nebezpečně narůstala kvůli sesuvům půdy po ničivém zemětřesení z minulého měsíce. Vojákům se povedlo vybudovat kanály, které vodu odvádějí do okolí.

Článek

Armáda použila i rakety krátkého doletu, aby cestu vodě uvolnila. Živel odtéká směrem ke zdevastovanému městu Pej-čchuan. Čtvrt miliónu lidí z okolí bylo evakuováno do vyšších poloh. Město bude znovu vystavěno na jiném místě.

"Voda sem začala přitékat ráno. Už se nemůžeme vrátit. Láme to srdce,“ citovala agentura Reuters jednoho z tamních obyvatel.

Jezero Tchang-ťia-šan se vytvořilo po zemětřesení z 12. května, při němž zemřelo téměř 87 000 lidí a které zanechalo na 5 miliónů Číňanů bez domova. Půdní sesuvy přehradily řeku Ťien Ťiang. Hrozilo protržení hrází a zatopení domovů více než miliónu lidí.

Tchang-ťia-šan je jedno ze 30 nestabilních jezer, která se po zemětřesení vytvořila. Nebezpečí sesuvů půdní masy na mnoha místech postižené provincie S’čchuan trvá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám