Hlavní obsah

Muž utekl únoscům po 33 letech

Novinky, rei
SOUL

Jihokorejec, kterého v sedmdesátých letech zajali a odvlekli do Severní Koreje, utekl po více než třech desítkách let svým únoscům. Podle oficiálního zdroje citovaného agenturou AP se nyní nachází pod ochranou jihokorejských úřadů v Číně.

Foto: Profimedia.cz

Severní Korea podle jejího jižního souseda zadržuje i stovky vězňů z korejské války.

Článek

Jun Jong-su skončil v roce 1975 v rukou únosců spolu s dalšími 32 členy posádky rybářské lodi u východního pobřeží Jižní Koreje. Utéct se mu podařilo po 33 letech letos v květnu. Azyl nalezl na jihokorejském konzulátu ve východočínském Šenjangu. Soul nyní vyjednává o jeho předání do vlasti.

Jun byl jedním ze 480 Jihokorejců, většinou rybářů, kteří byli v době otevřeného nepřátelství mezi oběma Korejemi uneseni na komunistický sever. Z jeho skupiny se do vlasti v nedávných letech vrátili ještě tři lidé.

Soul odhaduje, že vedle civilistů vězní Severní Korea také na 560 vojáků, kteří sloužili v 50. letech ve válce. Nový konzervativní prezident Jižní Koreje Li Mjung-bak nedávno vyzval vládu sousední země, aby zvážila propuštění vězňů výměnou za humanitární pomoc, které se KLDR nedostává.

Pchjongjang popírá, že by zadržoval byť jen jediného válečného zajatce. Civilisté podle něj dobrovolně zběhli.

Reklama

Výběr článků

Načítám