Hlavní obsah

OBRAZEM: Indonéská sopka chrlí dým a lávu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA
Aktualizováno

Sopka Soputan na indonéském ostrově Sulawesi vychrlila v sobotu mohutný oblak dýmu a popela. Z kráteru se již v pátek vyřinula horká láva až do vzdálenosti 1,5 kilometru, ale k úpatí hory ještě nestekla. Úřady vyhlásily v oblasti nejvyšší stav pohotovosti.

Foto: Reuters

Dým stoupající z vulkánu Soputan

Článek

"Vyzvali jsme lidi, aby se vyhýbali místům poblíž vulkánu. Týká se to zejména kempinků na východní straně hory," řekl vulkanolog Saut Simatupang. Podle něj nejsou vesnice pod sopkou ohroženy.

:.Dým stoupající z vulkánu Soputan zastínil vesnice pod sopkou.foto: Reuters

Vulkán Soputan vysoký 1780 metrů leží ve střední Indonésii asi 2200 kilometrů severovýchodně od metropole Jakarty. Patří k nejaktivnějším indonéským sopkám. Naposledy dštil popel a kamení loni v říjnu. Lávu ale údajně chrlí jen výjimečně.

:.Vulkán Soputan dělá problémy často. Tato fotografie pochází z října 2007, kdy došlo také k erupcím.foto: Profimedia

V Indonésii je nejvíce činných vulkánů na světě, jelikož souostroví je položeno na tichomořském ohnivém pásu, který se táhne od Severní Ameriky přes Japonsko až k jihovýchodní Asii.

:.Vulkán Soputan trápil tamější obyvatele i vloni.foto: Profimedia

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám