Hlavní obsah

Zimbabwe zakázalo distribuci humanitární pomoci, hrozí hlad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HARARE
Aktualizováno

Krize v Zimbabwe před druhým kolem prezidentských voleb naplánovaným na 27. června se ve čtvrtek přiostřila. Vláda autokratického prezidenta Roberta Mugabeho zadržela americké a britské diplomaty a zakázala zahraničním humanitárním organizacím rozdělovat potravinovou pomoc. Na té přitom závisí třetina obyvatel bývalé obilnice Afriky - celé čtyři milióny lidí. Zadržen byl opět kandidát opozice a též američtí a britští diplomaté.

Foto: Nikola Solic , Reuters

Zimbabwský prezident Robert Mugabe

Článek

Ministr pro veřejné blaho Nichoals Goche sdělil, že všem zahraničním humanitárním organizacím bylo nařízeno ukončit své operace do 27. června.

Organizace Adra musí přestat rozdělovat jídlo 7000 dětem v Makoni na východě země. Mnohé děti přitom chodily do školy jen proto, že tam dostávaly jídlo. Podle Judith Melbyové z organizace Christian Aid bude situace "naprosto zoufalá“.

Představitelka amerického úřadu pro mezinárodní rozvoj Henrietta Foreová vyzvala zimbabwskou vládu, aby zákaz zrušila, protože ohrožuje životy desítek tisíc lidí.

Zákaz rozdělování humanitární pomoci, který považují humanitární organizace za tragický, zimbabwská vláda obhajuje tím, že humanitární organizace podporovaly opozici. Podle ní si organizace mohou podat po volbách žádost o opětovné povolení činnosti, musejí ale slíbit, že se nebudou plést do politiky.

Tvrdé zásahy Mugabeho režimu proti opozici a diplomatům

Zákaz je už třetí ráznou akcí režimu Roberta Mugabeho v tomto týdnu proti opozici a zahraničním organizacím. Nejprve policie ve středu na deset hodin zadržela prezidentského kandidáta opozičního Hnutí za demokratickou změnu Morgana Tsvangiraie.

Poté byli ve čtvrtek na západě země zadrženi britští a američtí diplomaté, jimž bylo na severu země vyhrožováno násilím včetně upálení, pokud se nenechají zajistit. Na cestě je zastavila barikáda z hořících pneumatik, kterou postavili Mugabeho příznivci, uvedl americký velvyslanec James McGee.

Zimbabwská vláda to odmítla. Tajemník ministra informací Bright Matonga sdělil, že diplomati byli zadrženi, když se snažili utéci před policejním zátarasem. CNN v telefonickém rozhovoru v pátek řekl, že porušili zákony o cestování v zemi.

Opět zadržen kandidát opozice

V pátek byl opět zadržen Morgan Tsvangirai, když se pokoušel agitovat před druhým kolem prezidentských voleb. Uvedla to CNN s tím, že byl ve vazbě několik hodin. Tsvangirai zdůraznil, že za této situace nemá šanci agitovat, a vyzval politiky ze sousedních afrických zemí, aby se situaci věnovali. Tvrdil, že byl zadržen z malicherných důvodů.

Matonga sdělil, že Morgan Tsvangirai byl zadržen, protože jeho vozidlo okamžitě nezastavilo a pokoušelo se pokračovat v cestě. Matonga ale hlavně zdůraznil, že vítězem voleb se určitě stane Mugabe a jeho strana ZANU PF, protože se bude "ctít vůle lidu".

Mugabe před pokračováním voleb přitvrzuje

Opozice uvádí, že napětí a násilí před druhým kolem prezidentských voleb roste. Podle hnutí za demokratickou změnu Mugabe vede proti opozici násilnou kampaň placenou ze státních peněz. Tisíce lidí už utekly ze svých domovů a 65 osob bylo při útocích zabito.

Mugabe vládne v Zimbabwe 28 let od dob vyhlášení nezávislosti. Za tu dobu ekonomicky silnou zemi zcela zplundroval, k čemuž přispěly útoky jeho spolubojovníků na bílé farmáře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám