Hlavní obsah

VIDEO: Při atentátech na autobusy na Srí Lance zahynulo 23 lidí

– COLOMBO • Aktualizováno

V pátek byly spáchány dva atentáty autobusy na Srí Lance. Při prvním na jižním předměstí srílanského hlavního města Colomba v zahynulo 21 lidí. Dalších 53 osob bylo zraněno. Několik hodin poté byl spáchán další útok na autobus ve středu země, při němž zemřeli dva lidé a dvě desítky utrpěly zranění. Armáda obvinila z útoku členy separatistické organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE).

Článek

Podle nemocničních zdrojů je mezi mrtvými z prvního útoku 13 mužů a osm žen. Nálož vybuchla v době ranní špičky na jižním předměstí Moratuva. Odpálena byla na dálku. Pasažéry autobusu byli hlavně lidé, kteří jeli do práce. Podle svědků zůstala v autobusu těla obětí roztrhaná šrapnelovou náloží, což by nasvědčovalo použití nadzemní miny typu claymore, jež je častou zbraní rebelů na Srí Lance .

"Výbuch mě smetl z motorky. Když jsem se zvedl, uviděl jsem autobus a rychle k němu doběhl. Někteří lidé leželi na podlaze mrtví, jiní krváceli," popsal situaci agentuře AP svědek exploze.

Cestují autobusu Šanika Prijadharšani doplnil pro AFP: "Stál jsem uprostřed autobusu, když jsem slyšel velký hluk a a autobus se začal kymácet ze strany na stranu. Na chvíli jsem byl oslepen. Byl tam tmavý dým a mrtví lidé okolo mne. Křičel jsem o pomoc, pak mě někdo vytáhl."

Že šlo o atentát, potvrdil mluvčí armády Udaja Nananjakkara. Separatisty obvinil, že podnikají sérii útoků na veřejnou dopravu. LTTE se k útoku zatím nepřihlásila.

O několik hodin později explodovala nálož v autobus u města Polgolla ve střední části Srí Lanky. Agentura AP s odvoláním na policejní zdroje informovala, že výbuch zabil dvě osoby a 20 dalších zranil.

Atentáty na veřejnou dopravu

Terčem podobného atentátu se ve středu stal vlak u Colomba. Zraněno při něm bylo 17 osob a úřady jej také připsaly LTTE. Při předchozím útoku na vlak přišlo 26. května o život 8 lidí a sto utrpělo zranění. V únoru zaútočila na hlavním nádraží v Colombu sebevražedná atentátnice a zabila 11 lidí. Ve stejném měsíci při atentátu na autobusovém nádraží zemřelo dvacet osob.

LLTE, usilující o vytvoření tamilského státu na severu ostrova, čelí v posledních měsících silné ofenzívě vládních vojsk. Z mnoha míst byla vytlačena. Atentáty mohou být novým způsobem jejich boje. Pokud se potvrdí, že jsou za atentátem Tamilové, znamená to, že jsou povstalci schopni proniknout hluboko na území ovládané vládou navzdory kontrolám kolem Colomba. LTTE většinou účast na podobných atentátech popírají.

Mina typu Claymore

Šrapnelová mina typu Claymore je určena k útokům na živou sílu a nepancéřovaná nebo jen lehce pancéřovaná vozidla. Od ostatních nástražných min se liší tím, že je nadzemní a vzhledem ke svému tvaru zasahuje jen vybraný prostor.

Náplň miny M18A činí 700 kuliček podobných kulkám ráže 0,22. Nejvyšší účinek má do vzdálenosti 50 metrů, i když kuličky rozmetané trhavinou C4 v šedesátistupňovém úhlu mají dosah až 250 metrů. Většinou se odpaluje na dálku řízeně, ale může být odpalovaná i automaticky například pomocí infračervených senzorů nebo senzorů vibrací či zvuku.

Vývoji této obranné zbraně se věnovali během korejské války Američané, kteří potřebovali čelit masovým útokům čínských dobrovolníků. Nasazena byla během vietnamské války.

Nápad na nadzemní minu s velkou silou exploze a vymezenou oblastí zásahu však okopírovali i výrobci v dalších státech včetně Sovětského svazu, Číny, Izraele nebo Jugoslávie.

Účinnou zbraň používá i řada vzbouřeneckých skupin, například tamilští separatisté na Srí Lance. V hustém porostu ji je těžké objevit a její účinky na živou sílu jsou zničující.

LTTE usilují o vytvoření tamilského státu na severu a východě Srí Lanky. Jejich konflikt s vládou trvá od roku 1983 a zahynulo při něm na 70 000 lidí. Od roku 2002 sice platilo příměří, ale letos se boje obnovily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám