Hlavní obsah

Americké lodě odplují od břehů Barmy, junta pomoc zakázala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RANGÚN/WASHINGTON

Americké vojenské lodi s nákladem humanitární pomoci pro oběti cyklonu Nargis odplují ve čtvrtek od barmských břehů. Barmská vláda jim neustále odmítala povolit přistát a rozdělit pomoc. Podle agentury DPA junta rovněž brání vrtulníkům Světového programu pro výživu (WFP) létat do zpustošené oblasti delty řeky Iravadi. Řádění cyklónu Nargis si vyžádalo na 133 000 mrtvých a nezvěstných.

Článek

Americké námořnictvo stáhne čtyři lodě, které mají na palubě 22 helikoptér a vyloďovací čluny. Podle admirála Timothyho Keatinga, velitele amerického tichomořského námořnictva, Američané patnáctkrát neúspěšně žádali vojenskou juntu o povolení rozdělit v deltě řeky Iravady humanitární pomoc. Podle něj odmítly úřady "každou nabídku“ pomoci. Ze stejných důvodů už byly stažené francouzské a britské lodě.

"Jsem zklamaný a frustrovaný z toho, že jsme byli připraveni pomoci statisícům trpících lidí a mohli zabránit dalším ztrátám na životech, ale neústupná junta nám to nedovolila," řekl Keating.

Podle barmských státních médií se generálové obávali, že zahraniční vojáci zemi obsadí kvůli jejím zásobám ropy.

Odplutí amerických lodí zkomplikuje podle Paula Risleyho z WFP záchranné práce v iravadské deltě. „Mezinárodní humanitární organizace podle něj přijdou o možnost využívat 22 amerických těžkých vojenských vrtulníků, které mohly přepravovat v deltě pomoc, což bude představovat závažný problém.

Risley také kritizoval juntu, že brání jeho organizaci v práci. Před dvěma týdny generálové oficiálně povolili WFP rozdělovat humanitární pomoc vlastními vrtulníky, devět z deseti strojů však dosud nedostalo potřebná potvrzení a čeká na letišti v Bangkoku. "Ty vrtulníky přitom nutně potřebujeme, abychom do poničených vesnic v deltě dopravili potraviny," řekl Risley.

Cyklon Nargis se přehnal přes Barmu počátkem května a připravil o život nejméně 78 000 lidí, 56 000 osob se stále pohřešuje. Na 2,5 miliónu Barmánců přišlo o střechu nad hlavou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám