Hlavní obsah

Raketoplán Discovery s částí toalety úspěšně přistál u ISS

Aktualizováno

U mezinárodní vesmírné stanice ISS přistál raketoplán Discovery. Na jeho palubě je druhá část japonského laboratorního modulu Kibo a také náhradní díl toalety - čerpadlo, které se astronautům pokazilo.

Raketoplán Discovery přistál u ISSVideo: ČTK

 
Článek

Kromě montáže modulu v ceně miliardy dolarů bude mít šestičlenná posádka na programu své mise nejrůznější drobné opravy a také přípravu ISS na pobyt většího počtu astronautů. Nyní na stanici trvale pobývají vždy tři lidé, a to po dobu tří až šesti měsíců.

Raketoplán vystartoval z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě v sobotu v noci. Na palubě je i astronaut Gregory Chamitoff, který na ISS zůstane.

První díl japonské laboratoře Kibo byl do vesmíru vynesen před dvěma měsíci, při zatím posledním letu raketoplánu Endeavour. Část, kterou nese Discovery je tak velká, že bylo nutné upravit vnitřní prostory raketoplánu, aby se do něj vůbec vešla. Třetí, poslední díl, bude na ISS dopraven v roce 2009.

Díl k toaletě byl na Floridu rychle přepraven z Ruska. Na ISS se porouchal motorek zajišťující nasávání tekuté složky odpadu. Sekce toalety pobírající tuhé části funguje normálně. Kosmonauti zatím používají záložní vakový sběrný systém z modulu Zvězda.

Během devíti dnů na oběžné dráze by měli členové letu Discovery celkem třikrát vystoupit do volného prostoru. První výstup do kosmu je čeká už v úterý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám