Hlavní obsah

USA zřejmě přecenily severokorejskou produkci plutonia

– WASHINGTON

Rozsáhlý dokument o severokorejské jaderné činnosti naznačuje, že odhady amerických zpravodajských služeb o množství plutonia, které KLDR produkovala, mohly být přehnané. Pchjongjang předal dokumentaci o výrobě jádra, kterou vedl od poloviny 80. let, v květnu Spojeným státům.

Článek

Administrativa prezidenta George Bushe se zatím k faktům z dokumentu odmítá vyjádřit s tím, že musí zprávu o 18 000 stránkách řádně prostudovat, uvedl list International Herald Tribune. Na veřejnost ale pronikla informace, že dokument uvádí vyprodukování 37 kilogramů plutonia.

Americké tajné služby předpokládaly 40 až 50 kilogramů, což živilo americké obavy, že Severní Korea urychluje jaderný zbrojní program. Washington přesto upozorňuje, že je třeba ke zprávě přistupovat obezřetně.

Dokument o 18 000 stránkách, které USA obdržely, popisuje tři hlavní období, kdy KLDR produkovala plutonium.

USA přesto budou nadále naléhat na Severní Koreu, aby splnila své závazky a předala kompletní dokumentaci. 

Severní Korea loni v únoru USA slíbila, že plně zveřejní a ukončí své jaderné aktivity výměnou za energetickou pomoc v celkovém rozsahu téměř miliónu tun paliva. V polovině července Pchjongjang skutečně zastavil jaderný program v jaderném reaktoru v Jongbjonu. K předání úplného výčtu svých jaderných aktivit se však dosud neměl.

Reklama

Výběr článků

Načítám