Hlavní obsah

VIDEO: Sebevrah zaútočil na dánskou ambasádu v Pákistánu

Novinky, rei
ISLÁMÁBÁD
Aktualizováno

Dánská ambasáda v pákistánském hlavním městě Islámábádu se v pondělí stala terčem sebevražedného útočníka. Zprávy hovořily o masivním výbuchu. Nejméně osm lidí zemřelo, uvedla americká stanice CNN.

Foto: Faisal Mahmood , Reuters

Záchranáři odvážejí z místa výbucha zraněné.

Článek

Sebevrah zaútočil autem naloženým výbušninami. Podle reportéra CNN panoval v okolí velvyslanectví v centru pákistánské metropole chaos. "Výbuch byl slyšet po celém městě. Byl jsem zrovna na přes tři kilometry vzdáleném tržišti, které se celé zatřáslo," řekl.

Exploze zničila dvě desítky aut, v ulicích byla krev. Nejméně osm lidí zemřelo, další lidé se zranili. Budovu velvyslanectví výbuch částečně poškodil, stejně jako několik domů v sousedství. Před ambasádou zůstal hluboký kráter.

"Všechny oběti jsou Pákistánci. Mezi mrtvými a zraněnými nejsou žádní diplomaté," řekl pákistánský policejní mluvčí Rana Umar Hajat. Jednou z obětí je dítě.

Dánské velvyslanectví atentát odsoudilo.

Kontroverzní karikatury

Dánské zpravodajské složky zaznamenaly v uplynulých týdnech nebezpečí útoků na svá zastupitelství. V dubnu kvůli tomu Kodaň přestěhovala zaměstnance svých ambasád v Alžírsku a Afghánistánu.

Islámský svět ještě nezapomněl na kontroverzní karikatury proroka Mohameda, které na podzim roku 2005 zveřejnil dánský tisk. Diplomatický konflikt eskaloval v pouliční násilí v řadě zemí. Emoce byly znovu rozjitřeny letos poté, co se několik dánských listů rozhodlo znovu otisknout jednu z karikatur v reakci na zatčení skupiny lidí, kteří v Dánsku usilovali o život kreslíře obrázků.

Karikatury Mohameda se objevily také v České republice, v březnu v Brně a v uplynulých dnech v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

V Praze se objevily karikatury s Mohamedem

Dva měsíce poté, co se v Brně objevily plakáty karikující islámského proroka Mohameda, byla spatřena podobná zobrazení i v hlavním městě. Jak Novinky upozornil...

Výběr článků

Načítám