Hlavní obsah

Nový Zéland se omluvil veteránům z Vietnamu

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WELLINGTON

Nový Zéland se ve středu formálně omluvil svým válečným veteránům z Vietnamu za špatné přijetí, jakého se jim dostalo po návratu do vlasti v roce 1972. Vojákům dodatečně za vládu poděkovala premiérka Helen Clarková.

Foto: Profimedia.cz

Omluvu pronesla v parlamentu premiérka Helen Clarková.

Článek

„Omlouváme se veteránům z Vietnamu a jejich rodinám za nedostatečné ocenění jejich věrné služby Novému Zélandu a za nedostatečnou podporu jim a jejich rodinám po návratu z války,“ řekla v projevu v parlamentu Clarková, která v 70. letech proti válce ve Vietnamu jako studentka protestovala.

V konfliktu ve Vietnamu sloužilo mezi lety 1964 až 1972 přes 3 500 novozélandských vojáků. Téměř čtyři desítky z nich byly zabity a přes 180 zraněno.

Nasazení sil nemělo na Novém Zélandu širokou podporu a labouristická vláda zvolená v roce 1972 vojáky stáhla. Veteráni nebyli nikdy formálně uvítáni zpět a vláda rovněž celé roky odmítala přiznat, že byli vojáci vystaveni nepříznivým vlivům plynů, zejména defoliantů. Kompenzace za zdravotní problémy jim byly přiznány až po letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám