Hlavní obsah

Etiopský soud změnil Mengistuovi doživotí na trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ADDIS ABEBA

Etiopský soud změnil v pondělí bývalému diktátorovi Mengistuovi Hailemu Mariamovi doživotní trest na trest smrti. Informovala o tom agentura AFP. Rozsudek byl vynesen v Mengistuově nepřítomnosti. Jedenasedmdesátiletý exdiktátor, který byl v prosinci 2006 uznán vinným ze zločinů proti lidskosti, z genocidy a vražd, totiž žije v exilu v Zimbabwe.

Foto: Profimedia.cz

Mengistu Haile Mariam

Článek

Mengistu, přezdívaný "Rudý něguš", byl loni v lednu odsouzen k doživotnímu vězení. Etiopský prokurátor však požadoval změnu doživotního trestu na absolutní trest, čemuž dnes soud v Addis Abebě vyhověl. Spolu s Mengistuem bylo k smrti odsouzeno dalších 18 vysokých představitelů exdiktátorovy vlády.

Mengistu byl uznán vinným z podílu na vraždách tisíců lidí během své sedmnáctileté vlády, kterou zahájil svržením císaře Haileho Selassieho v roce 1974 a která byla poznamenána válkami, čistkami a hladomorem.

Odhaduje se, že do roku 1991, kdy byla v Etiopii u moci jeho vojenská vláda, bylo popraveno 50 000 až 200 000 osob a další asi milion zemřel hlady.

Mengistu Haile Mariam

Mengistuova vláda začala v roce 1974 svržením etiopského císaře Haileho Selassieho v roce 1974. V Etiopii tehdy propukl vlivem špatné úrody a chyb předchozí vlády hladomor. Vládl zmatek a nová vláda se brzy střetla se studentskými nepokoji a akcemi různých levicových seskupení soupeřících o moc. Mengistu tehdy odpověděl brutálním potlačení nepokojů.

Vyhlášením socialistické lidové republiky posléze získal podporu tehdejšího Sovětského svazu proti invazi ze Somálska. Nicméně v bojích o znovunastolení nezávislosti v Eritrei ani v potlačení provinčních rebelií nikdy zcela neuspěl.

Po dobytí předměstí hlavního města Addis Abeby Menigstu uprchl do Zimbabwe pod ochranu prezidenta Roberta Mugabeho.

Bývalý diktátor žije od svého svržení v roce 1991 v zimbabwském exilu jako oficiální host prezidenta Roberta Mugabeho.

Reklama

Související témata:

Související články

Bývalý etiopský diktátor dostal doživotí

Doživotní trest vězení ve čtvrtek vyměřil soud v Etiopii bývalému diktátorovi Mengistu Hailemu Mariamovi. Skončil tak 12 let trvající soudní proces. Téměř...

Výběr článků

Načítám