Hlavní obsah

Sebevrah vypil pesticidový nápoj, výparů se nadýchalo 50 lidí

Novinky, CNN, rei
TOKIO

Přes pět desítek lidí onemocnělo v nemocnici na jihu Japonska poté, co se nadýchali toxickými plyny. Ty se vypařily z nápoje s pesticidem, který vypil 34letý sebevrah. Muž později zemřel.

Foto: Profimedia.cz

Japonští policisté řeší v posledních týdnech zvýšený počet sebevražd chemickými prostředky.

Článek

Muži bylo po vypití špatně a zvracel. Lékařům v Kumamotu se ho nepodařilo zachránit. Uvolněnými jedovatými plyny se navíc nadýchalo dalších 54 lidí, 11 z nich jsou lékaři. Jsou v péči ošetřovatelů a údajně se uzdravují.

Látkou, kterou si sebevrah přimíchal do pití, byl chlorpikrin, který se za 1. světové války používal k výrobě slzného plynu.

Čisticí prostředky jsou v kurzu

Smrt 34letého muže je poslední v řadě sebevražd, k nimž Japonci používají chemické prostředky. Počátkem měsíce se zabil 24letý muž. Namíchal si čisticí prostředky, kvůli jejichž výparům musely úřady v okolí evakuovat stovky lidí. Sebevrah přivedl do bezvědomí také vlastní matku, která se výparů nadýchala.

V dubnu se za pomocí stejných prostředků na jihozápadě země zabila 14letá dívka. Téměř sto lidí ze sousedství pak onemocnělo. V týdnu, kdy dívka zemřela, se v Tokiu zabil 31letý muž. Namíchal si čistidla se solí do koupele.

Policie soudí, že sebevrazi se inspirovali na internetu. Úřady od loňského léta evidují narůstající počet stránek na síti, které se sebevraždami a způsoby jejich spáchání zabývají.

Japonsko patří k zemím s největším počtem sebevražd. V roce 2006 zemřelo vlastní rukou 32 155 Japonců. Na 30 000 sebevražd zaznamenali v zemi vycházejícího slunce i v roce 1998. Tehdy to souviselo s ekonomickou recesí.

Japonská vláda vydává na programy prevence proti sebevraždám a pomoci lidem s depresemi a psychickými potížemi v přepočtu asi 3,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám