Hlavní obsah

Tři Číňani přežili v troskách týden, ženu zachránila protékající dešťová voda

CNN, ČTK, aš, Novinky, Nová Čína, Fox News
PEKING
Aktualizováno

Čínským záchranářům se týden po ničivém zemětřesení podařilo z trosek zachránit dva živé muže a jednu ženu. Ta byla z trosek vytažena po neuvěřitelných 195 hodinách. Jeden muž byl zachráněn po 179 hodinách, další po 164 hodinách od zavalení. Počet obětí zemětřesení v Číně podle úterních údajů dosáhl jen v provincii S´čchuan 40 075.

Článek

Asi 60letá žena přežila jen díky tomu, že mohla pít dešťovou vodu protékající troskami. Při vyproštění byla při vědomí a byla převezena do nemocnice.

Ráno se podařilo vyprostit v Jing-siou také 31letého muže, který přežil 179 hodin v troskách továrny. Záchranáři jej lokalizovali v druhém patře budovy již v neděli večer a podařilo se jim zásobovat jej vodou do doby, než jej za 30 hodin vyprostili. Také on dokázal po vytažení ze sutin podle Nové Číny komunikovat se svými zachránci, jeho zdravotní stav byl ale označen za vážný a teprve příštích 12 hodin prý podle lékařů rozhodne, zda přežije.

Už v pondělí večer se podařilo zachránit horníka, který strávil v sutinách 170 hodin. Jeho stav je podle čínské tiskové agentury stabilizovaný.

Počet obětí zemětřesení v Číně podle úterních údajů dosáhl jen v provincii S´čchuan 40 075. Na 32 000 lidí zůstává zasypaných nebo pohřešovaných. Podle záchranářů je nad troskami cítit těžký mrtvolný zápach.

Situace v provincii S´čchuan je stále velmi komplikovaná. Mnozí obyvatelé hlavního města provincie Čcheng-tu strávili noc v ulicích, protože čínské úřady vydaly varování před možným dalším následným otřesem, jehož síla by mohla překročit i šest stupňů Richterovy škály. Číňané spali v autech nebo ve spacácích na holé zemi.

7000 následných otřesů

Od minulého pondělí zasáhlo oblast už 7000 dalších otřesů. Na konci víkendu jeden dosáhl síly přes pět stupňů a zmenšil naděje na záchranu dalších lidí uvězněných pod troskami.

Situaci komplikují i silné deště, přinášející časté sesuvy půdy ze zemětřesením narušených svahů. V pondělí sesuv pohřbil přes dvě stě záchranářů.

Čína v pondělí zahájila třídenní státní smutek na památku obětí. Do středy se nebudou pořádat žádné veřejné akce a vlajky budou staženy na půl žerdi. Přeruší se i běh štafety s olympijským ohněm.

V Číně začal třídenní smutek za oběti zemětřesení

Oficiální statistika zatím uvádí potvrzených 34 073 mrtvých a přes čtvrt miliónu zraněných. Přes riziko dalších otřesů a sesuvů půdy pokračuje intenzivní odklízení trosek a hledání obětí i přeživších. Jen v S´čchuanu je pod troskami pohřbeno přes 5200 lidí. Přímé ekonomické škody zemětřesení Čína odhadla na 67 miliard jüanů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám