Hlavní obsah

Barma povolila humanitárním pracovníkům vstup do země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SINGAPUR
Aktualizováno

Barma umožní do země vstup zahraničním humanitárním organizacím, které chtějí pomoci obětem cyklónu Nargis. Uvedl to podle agentury Reuters singapurský ministr zahraničí George Yoe na tiskové konferenci asijských zemí ASEAN. Dosud humanitárním organizacím vládnoucí junta Thana Šweje kladla překážky a lidé v postižené oblasti delty Iravadi zůstávali bez pomoci.

Foto: Strringer, Reuters

Barmánci v Rangúnu, ke kterým se dostaly dodávky potravin z humanitární pomoci

Článek

"Myanmar akceptuje mezinárodní pomoc,“ uvedl singapurský ministr. Podle televize CNN vyslovil Myanmar, jak nazývají Barmu její současní vládci, souhlas s vysláním 174 humanitárních pracovníků z asijských zemí. O dalším rozšíření pomoci se bude jednat 24. května v Bangkoku. O den později začne dárcovská konference.

Záchranné operace lékařských týmů mají koordinovat země jihovýchodní Asie. Vstup pracovníků pocházejících ze zemí mimo ASEAN bude posuzován případ od případu, vysvětlil Yeo přání barmských vládců.

"Vytvoříme mechanismus, aby do Barmy mohla proudit pomoc z celého světa. Musíme mít na zřeteli specifické potřeby - nebude tam nekontrolovaný přístup," řekl ministr.

Představitel OSN viděl postiženou oblast z vrtulníku 

Junta nechce, aby do země mohli západní humanitární pracovníci. Zasedání států ASEAN navštívil i generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který apeloval na barmskou juntu. Ta umožnila tajemníkovi OSN pro humanitární záležitosti Johnu Holmesovi shlédnout deltu řeky Iravadi z vrtulníku.

V zemi působí několik zahraničních humanitárních organizací, jako je Mezinárodní výbor Červeného kříže a Lékaři bez hranic. Jejich pracovníkům však junta všemožně ztěžuje práci a nechce je pouštět do delty řeky Iravadi, kde napáchal Nargis nejvíce škod.

Cyklón podle barmských údajů zabil v zemi 78 000 lidí. Humanitární organizace upozorňují, že 30 000 dětí do pěti let hrozí kvůli podvýživě smrt hladem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám